Previsió d’ultrapassament dels nivells d’ozó troposfèric

ozo

Les dades enregistrades a l’estació de referència periurbana d’ozó indiquen una tendència clara d’augment de les concentracions d’ozó troposfèric fins a nivells propers al llindar d’avís a la població.

Els models de previsió indiquen un possible ultrapassament del nivell d’informació a la població (180 μg/m3 ) durant la tarda d’avui.

Els efectes en la salut estan directament relacionats amb la concentració i durada de l’episodi, en el cas d’ultrapassament del llindar d’informació a la població (>180μg/m3 d’ozó) pot arribar a causar un agreujament de la simptomatologia de certes persones asmàtiques i/o persones que pateixen algun problema respiratori de base, així com pot provocar en la població de risc una lleugera irritació de les mucoses del sistema respiratori causant tos, i sequedat de la gola. Un augment de la concentració per sobre del llindar d’informació i previ al llindar de alerta pot arribar a provocar una disminució de la capacitat pulmonar, malestar general, mal de cap i una disminució en el rendiment.

La sensibilitat de l’ozó pot variar molt de persona a persona. Allò que es nociu per a una persona pot no tenir cap efecte sobre una altra, cosa que no permet distingir, de manera clara, els grups de risc especials.

Les persones que podrien resultar més afectades són:
 Els nens: Son el grup de risc més gran a l’exposició, al realitzar freqüentment activitat físiques durant
l’estiu a l’aire lliure.
 Adults sans efectuant activitats a l’aire lliure: fet que facilita l’entrada de l’ozó als pulmons ja que la
freqüència de respiració es veu augmentada.
 Gent amb malalties respiratòries preexistents: pateixen un agreujament de la pròpia patologia.
 Persones sensibles: existeixen determinades persones que, per causes desconegudes, experimenten una major sensibilitat a l’ozó.

 No realitzar activitats esportives i esforços físics a l’exterior en la franja horària de més calor (de 14 a 20h en zones urbanes i de 12 a 20h en zones rurals).
 Les persones al·lèrgiques han d’evitar el contacte amb al·lèrgens com potser la pols, el pol·len o en cas de al·lèrgia especifica, amb animals, donat que els seus efectes es podrien veure agreujats.
 Evitar d’augmentar els efectes de la contaminació per la utilització de productes irritants (tabac, pintures, dissolvents, coles, carburants).

RECOMANACIONS CÍVIQUES:
 Evitar d’utilitzar el vehicle. Utilitzar el transport públic, compartir el vehicle o desplaçar-se a peu.
 Quan hi ha cues evitar de deixar el motor al ralentí i parar completament el motor del meu vehicle.
 Conduir de manera pausada, respectant els límits de velocitat.
 Anar en compte, i no vessar gasolina quan s’està omplint el dipòsit del vehicle.
 Omplir el dipòsit de vehicle durant les hores del dia de baixa temperatura.
 Tancar el productes de neteja domèstics químics i dissolvents, així com els pots de pintura, vernís, coles i gasolina.
 No realitzar cremes agrícoles.
ORIGEN DE L’OZÓ:
 L’ozó (O3) és un gas incolor que es troba en dues capes de l’atmosfera, la troposfera i l’estratosfera.
 L’ozó existeix de forma natural a l’atmosfera superior de la Terra, coneguda com la estratosfera, on protegeix la Terra dels raigs ultraviolats del sol.
 L’ozó de la troposfera és el que és perjudicial, és un contaminant anomenat “secundari” perquè no s’emet directament per cap font. Es forma per la reacció de compostos orgànics volàtils (COV) i els òxids de nitrogen (NOx), anomenats contaminants primaris, en presència de la llum solar, per aquest motiu es donen concentracions d’ozó elevades durant els mesos d’estiu a la perifèria de les zones on s’emeten aquests contaminants primaris i pot ser transportat a grans distàncies.
 Les principals fonts d’òxids de nitrogen són els processos de combustió que tenen lloc a altes temperatures que permeten la combinació directa de l’oxigen i el nitrogen de l’atmosfera, com per exemple la combustió interna dels automòbils, la combustió de carburants (carbó, fueloil), les cremes agrícoles.
 Els Compostos Orgànics Volàtils es troben dins de la composició dels carburants, processos de combustió de matèria orgànica, processos amb utilització, preparació i aplicació de pintures, gasolineres, impremtes, així com, en dissolvents orgànics. Aquests dissolvents formen part important, entre un 40 % i 80%, de pintures, vernissos, laques, revestiments i altres productes similars. Són emesos en la combustió de combustibles o per evaporació durant la seva fabricació, el seu emmagatzematge o la seva aplicació.

TOTES LES NOTÍCIES