Presentació de l’últim llibre de Robert Pastor a La Llacuna

El passat dimecres dia 18 de gener, la sala d’actes del Centre Cultural  la Llacuna va acollir la presentació de l’últim llibre de Robert  Pastor, editat per “Anem editors”. Amb el títol de “Perdut i altres històries de les Valls”, la presentació va anar a càrrec del també escriptor i poeta Josep-Enric Dallerés que alhora n’ha estat l’editor.

Dallerés va introduir l’acte i, entre altres coses, va dir que realment Robert Pastor no necessita presentació, ja que tots l’hem conegut per la seva tasca  periodística al Diari d’Andorra. Tanmateix,  Robert Pastor va recordar algunes de les entrevistes que ell havia fet al seu dia, al propi Dallerés en aquest mitjà.   

Dallerés va  llegir  un dels primers versos del poemari de Robert  Pastor “Mai no tornaràs a Ítaca, Ulises”, amb el qual l’autor havia obtingut un accèssit al premi Grandalla de poesía en la Nit Literària Andorrana. També va fer referència  a “Entre l’aigua i la pedra”.  El també autor de poesia, al seu dia va guanyar dins el gènere d’Assaig,  el premi del Consell General  a la Investigació Històrica, amb el títol de “Aquí les penjaven” (també dins el  cartell de Premis de la Nit Literària Andorrana).  

A continuació, el presentador va llegir la primera pàgina del nou llibre “Perdut i altres històries de les Valls”, que correspon al primer relat  i que dóna nom al primer conte titulat “Perdut” el qual ens situa a Sant Vicenç d’Enclar, una de les  residències per a persones grans que necessiten suport en el seu dia a dia.  És una narració amena, reflexiva i  alhora semblava viscuda,  encara que l’autor ja ens va avançar que els personatges poden ser reals, però que l’acció és fictícia. Ens queda el dubte… ja que per la seva banda, Dallerés ja havia dit  que en molts casos en els relats s’hi podia posar facilment  un nom al darrera.

Els contes segueixen amb “El vell os llaminer” que Pastor situa prop d’una borda a Canillo. És un conte simpàtic i tendre que ens aporta la frescura d’una nena que es fa amiga d’un os que baixa cada dia als prats de casa seva, en plena Vall d’Incles.  Segueixen els relats amb “L’ombreta” i “El pacte natural”, entre altres narracions breus. 

En el llibre sempre hi ha citacions d’indrets de les Valls andorranes, i de  tant en tant, l’autor ens porta memòries de fets també ocorreguts en  d’altres indrets més llunyans.

Amb la narració de la “Penitència preventiva”  descobrim a Mossén Ramon i la narrativa continua amb “l’home que tecleixava l’ordinador del piset d’Escaldes… “etc.

Després, Robert Pastor ens parla del “Pas de vianants” i,  a “Neteja” Pastor  ens recorda  els volums de la clàssica Enciclopedia Catalana que tots hem emprat algun dia, i on l’autor ens introdueix al món dels exorcismes, d’una manera innocent i quasi sense que ens n’adonem.

“Crim de gènere”, aquí el relat es converteix en novel·la curta per apropar-nos a un altre món, el de la novel·la negra, però amb una certa ironia i de forma molt planera.

Finalment , “Absent” i la “Identitat furtada” ens porten a “La veritat sobre Jack Shadow”,  que tanca aquest itinerari de 15 contes i relats que ens han seduït per la seva amena lectura, página a página, pas a pas caminant en l’espai  i el temps de les valls andorrnes, amb molta subtilesa.

Subtilesa que fa de fil conductor, i on l’autor deixa constància de la professionalitat  literària d’un escriptor que respira i pensa en el seu llenguatge  periodístic, en cada un dels seus treballs.  Escriure ès narrar, contar i relatar. D’aquí que l’autor no imposa la seva presència dins els seus relats, sinó que en dóna fe i ens ho explica com si d’un avesat i atrevit  observador es tractés.

Resumint: el llibre “Perdut i altres històries de les Valls”, ès de lectura fàcil i distesa i mereix una sincera recomanació. Tanmateix, l’acurada presentació de les cobertes amb un tacte sedós, que inclou  el seu “toc de color” sobre el verd dels prats de les Valls, constitueixen alhora, una agradable sorpresa per al lector més exigent.

TOTES LES NOTÍCIES