Plena ocupació per als enginyers de telecomunicació

El  Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicació (COIT) i l’Associació Espanyola d’Enginyers de Telecomunicació (AEIT) en el marc del seu 50 aniversari (1967-2017) han presentat l’Informe socioprofessional 2017.

Es tracta de la segona edició de l’enquesta socioprofessional del perfil de l’enginyer de telecomunicació. Aquest estudi -realitzat amb la col·laboració de IDC- ofereix una visió actualitzada de la situació del mercat professional en totes les seves dimensions i reflecteix que l’enginyeria de telecomunicació es troba en plena ocupació.

La taxa d’atur en el col·lectiu es troba en el 4,1%; la qual cosa suposa un descens dràstic de la taxa d’atur, la meitat que en el passat sondeig de 2012. A més, hi ha una alta incorporació al mercat laboral des de les universitats: només el 0,2% es troba en recerca de la primera feina.

És a dir, el col·lectiu d’enginyers de telecomunicació té una taxa d’atur inferior a la mitjana nacional (un punt per sota de la taxa d’atur registrada per l’INE el 2016).

En aquest complet informe es donen a conèixer les principals variables que afecten els enginyers de telecomunicació en tots els àmbits, des de la seva etapa acadèmica i formativa, fins al desenvolupament actual i futur de la seva carrera professional.

L’elaboració d’aquest informe ha comptat amb el patrocini de Indra i la col·laboració de Cellnex, Universitat Pontifícia Comillas ICAI-ICADE, Hispasat, Huawei, Ericsson.

Els enginyers de telecomunicació, peça clau de la transformació digital
Les empreses busquen cada vegada més professionals amb un major nivell de qualificació, tant tècnica com de gestió, és a dir, un perfil mixt. Un de cada quatre enginyers el posseeix, exactament el 25% dels titulats tenen un perfil amb competències tècniques i de gestió.

Per aquest motiu, vam detectar una tendència cap a la obtenció d’un MBA o d’un altre tipus de màster de gestió empresarial. A més, la transversalitat del perfil de l’enginyer de telecomunicacions es reflecteix que és un professional clau per al lideratge en les empreses, amb un paper imprescindible en la transformació digital. El 42% d’enquestats treballa en empreses privades multinacionals.

Present i futur de l’enginyer de telecomunicació
El sou mitjà dels enginyers de telecomunicacions és superior a la mitjana espanyola, que se situava en 2015 a 23.106 euros i a més s’incrementa respecte a 2012 en un 7,1%, trobant-se a 52.711 € bruts/any.

El 81,3% dels enquestats té un treball indefinit, una xifra també per sobre de la mitjana espanyola, d’acord amb les dades de l’INE.

Espanya és el primer ocupador dels enginyers de telecomunicacions titulats a les nostres escoles, amb un 93,9% treballant actualment a Espanya. Cada vegada són més les empreses que demanden perfils transversals que puguin desenvolupar multitud de tasques de valor per a la companyia. El perfil dels enginyers de telecomunicació està molt demandat en el mercat actual, tant és així que són moltes les empreses que ja contracten enginyers sense haver acabat els seus estudis. El 43,7% dels estudiants enquestats combina els seus estudis amb un treball i desitja treballar a Espanya.

Important rol de les dones en l’enginyeria de telecomunicació
Les dones augmenten la seva vocació tecnològica i opten pels estudis de telecomunicacions. Mostra d’això és que els estudis d’Enginyeria de Telecomunicació compten amb un major nombre de dones que altres titulacions tècniques. Aquesta xifra, tot i que allunyada encara de la paritat laboral entre gèneres, millora respecte a l’any 2012, ja que el gènere femení puja del 21,8% al 25,1% el 2017.

Mostra de l’estudi
L’estudi s’ha realitzat a nivell nacional entre el 16 de maig i el 3 de juliol de 2017. El qüestionari es va distribuir de forma online i va aconseguir una mostra representativa de 2.040 enquestats. El disseny i i la configuració de la mateixa es va realitzar en base a criteris de segmentació bàsics: gènere, edat, comunitat autònoma i col·legiació/associació al COIT/AEIT.

Aquesta nova edició realitzada pel COIT i l’AEIT, en col·laboració amb IDC, serveix com a eina per cohesionar el col·lectiu d’enginyers de telecomunicacions. Aquest estudi socioprofessional s’ha dividit, al seu torn, en dos informes d’acord amb els perfils d’estudiant d’Enginyeria de Telecomunicacions i titulat en Enginyeria de Telecomunicacions, respectivament.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES