L’historiador i tècnic de l’Arxiu Nacional, Pau Chica, ha ofert aquest dilluns la segona conferència de divulgació del Relat Històric d’Andorra, sota el títol ‘Andorra, 1910-1950: de la crisi a la modernitat’. Chica és autor de l’article ‘Andorra a la primera meitat del segle XX’, que es pot consultar a la plataforma digital www.historia.ad i que ha servit com a base de la xerrada d’aquesta tarda. L’acte ha tingut lloc a la Biblioteca Nacional d’Andorra.
Després de posar en marxa el portal que recull el Relat Nacional, com a eina per donar a conèixer la història d’Andorra, el Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports treballa en el desplegament d’un seguit d’accions amb l’objectiu de fer més accessibles els continguts del Relat Històric d’Andorra i acostar-los als diferents públics.
Una d’aquestes accions és l’organització periòdica de conferències que posin el focus en èpoques o aspectes concrets de la història del país. La primera d’aquestes conferències va tenir lloc el mes de maig passat, quan l’historiador i escriptor Albert Villaró va parlar de la història de la creació cultural, des de la Prehistòria fins al segle XX.
En la conferència d’aquesta tarda de dilluns, Chica ha tractat qüestions com la crisi econòmica que patia el país des de finals del segle XIX, les tensions polítiques entre el Consell General i els Coprínceps, la consecució al país del sufragi universal masculí i l’Andorra de les guerres a les seves fronteres (1936-1945). Chica també ha afirmat que “l’Andorra d’avui no es pot entendre sense la concessió de FHASA de l’any 1929”.
Les properes conferències sobre el Relat Històric d’Andorra s’organitzaran en un cicle el curs vinent. Una altra acció de divulgació en la qual s’està treballant és la realització d’un pòdcast a partir de la tardor.