Oberta la inscripció pel concurs NameExoWorlds

iauLa Unió Astronòmica Internacional (IAU) convida, a partir d’avui, totes les organitzacions públiques amb un interès en l’astronomia a inscriure’s a la pàgina web Directori IAU per l’Astronomia Mundial per poder participar al concurs NameExoWorlds, on tindran, a principis del 2015, la possibilitat de suggerir noms per exoplanetes i les seves estrelles amfitriones. Per primera vegada en la història, el públic podrà votar per decidir el nom oficial d’estrelles i planetes.

La data límit d’inscripció és el 31 de desembre de 2014. Els detalls del procediment d’inscripció es poden trobar a la pàgina web. Les organitzacions elegibles inclouen: planetaris, centres científics, associacions d’aficionats a l’astronomia, plataformes d’astronomia en línia però també organitzacions sense ànims de lucre com escoles o associacions culturals amb un interès en l’astronomia.

El calendari actualitzat per al concurs IAU NameExoWorlds és el següent:

  • Una llista de 305 exoplanetes ben caracteritzats, descoberts abans del 31 de desembre de 2008, ha estat seleccionada pel Grup de treball de la IAU per a la denominació pública dels exoplanetes i la llista va ser publicada al juliol al lloc web NameExoWorlds.org. Aquests exoplanetes, pertanyen a 260 sistemes exoplanetaris, es componen d’un a cinc planetes amb les seves estrelles amfitriones.
  • El Directori de la IAU per l’Astronomia Mundial és fa públic avui i associacions astronòmiques i organitzacions sense ànim de lucre interessades en posar nom a aquests ExoWorlds estan convidades a registrar-se. La IAU té la capacitat per gestionar el registre de milers d’aquests grups.
  • Al gener de 2015, es demanarà als clubs i organitzacions de votar pels 20-30 de la llista ExoWorlds proporcionada per la IAU que desitgen anomenar. El nombre real final dependrà de quants grups s’hagin registrat.
  • A partir de febrer de 2015, les associacions i les organitzacions registrades podran enviar els noms proposats pels planetes i les estrelles amfitriones d’aquests ExoWorlds seleccionats, d’acord amb les normes dels Convenis de denominació d’exoplanetes de la IAU, juntament amb una argumentació detallada de suport a la seva elecció. Cada grup podrà anomenar un únic ExoWorld. Més endavant es donaran més detalls sobre aquesta etapa.
  • A partir d’abril de 2015, el públic en general podrà votar sobre les propostes de noms d’ExoWorlds. La IAU i Zooniverse estan preparats per gestionar un milió o més vots d’arreu del món.
  • A partir de juliol de 2015, la IAU, a través del seu Grup de Treball de Denominació Pública de Planetes i Satèl·lits Planetaris, s’encarregarà de supervisar les etapes finals de la contesa i validarà els noms guanyadors de la votació.
  • Els resultats finals dels noms seleccionats per als exoplanetes i les seves estrelles amfitriones seran anunciats en una cerimònia pública especial celebrada durant la XXIX Assemblea General de la IAU a Honolulu, EUA, del 3 al 14 d’agost del 2015

Per tal d’adaptar-se a les necessitats locals, la IAU fa una crida a voluntaris de tot el món per ajudar amb la traducció – Els interessats poden contactar amb nosaltres a través del correu outreach@iau.org.

El representant nacional de la IAU per Andorra, el Dr. Joan-Marc Miralles, mantindrà reunions en les properes setmanes amb les organitzacions i associacions interessades en participar en aquest concurs global, a fi d’informar-los sobre la pàgina web, els procediments del concurs i ajudar-los en el procés de denominació.

“El concurs NameExoWorlds és una iniciativa molt engrescadora de la IAU, que obre per primera vegada la denominació de cossos celestes al públic en general. Crec que és una oportunitat única per divulgar l’astronomia al país i al mateix temps associar el nom d’Andorra amb l’excel·lència científica de més alt nivell”, ha declarat el Dr. Miralles. “També ens permetrà, si hi han associacions o organitzacions interessades en participar-hi, de proposar un nom que representi al nostre país per nomenar un dels ExoWorlds. Seria una promoció increïble i crec que val la pena mobilitzar-se per aconseguir aquesta fita” ha afegit.

La inscripció per al concurs NameExoWorlds és només una de les funcions previstes de la pàgina web. L’abast de la web és molt més ampli, ja que funcionarà com una plataforma per reunir tota la comunitat astronòmica mundial, i actuarà també com un portal d’informació perquè el públic estigui al dia de les activitats astronòmiques a nivell internacional i local.

La segona fase de la pàgina web es posarà en marxa a finals d’aquest any. Inclourà un calendari d’esdeveniments, que les organitzacions astronòmiques podran utilitzar per publicar i promoure els seus actes amb la facilitat que aportarà aquest servei de finestreta única per al públic en general.

Més informació

La IAU és una organització astronòmica internacional composta per més de 10 000 astrònoms professionals de més de 90 països. La seva missió és promoure i salvaguardar la ciència de l’astronomia en tots els seus aspectes a través de la cooperació internacional. La IAU també és l’autoritat reconeguda internacionalment per assignar designacions als cossos celestes i les seves característiques superficials.

TOTES LES NOTÍCIES