No dormir envelleix la pell, confirma un estudi mèdic

bellaLa importància de dormir suficient perquè la pell, i tot l’organisme, pugui recuperar-se i regenerar-se és coneguda des de fa anys. Ara un estudi clínic realitzat amb 60 dones és el primer a demostrar científicament que una deficient qualitat del son accelera els signes d’envelliment i debilita la capacitat de la pell per reparar durant la nit.

L’estudi, encarregat per la firma de cosmètica Estée Lauder a UH Case Medical Center (Cleveland, Ohio, Estats Units), prova que les persones que tenen un somni de mala qualitat mostren més signes d’envelliment de la pell i una recuperació més lenta de les diferents agressions externes, com l’alteració de la funció barrera de la pell o la radiació ultraviolada (UV). Les persones que no dormen bé també tenen una pitjor percepció de la seva pròpia pell i aspecte del rostre.

“No dormir prou s’ha convertit en una epidèmia mundial. Mentre que la falta de son crònica s’ha vinculat a problemes mèdics com l’obesitat, la diabetis, el càncer o la immunodeficiència, els seus efectes en el funcionament de la pell havien estat desconeguts fins ara”, explica la Dra Elma Baron, Directora del Centre d’Estudi de la Pell en l’UH Case Medical Center i Professora Adjunta de Dermatologia a l’Escola Universitària de Medicina Case Western Reserve, que ha encapçalat l’equip d’investigació d’aquest estudi. “El nostre estudi és el primer a demostrar de forma concloent que un somni insuficient està correlacionat amb una pitjor salut de la pell i accelera l’envelliment de la mateixa. Les dones amb un somni de mala qualitat mostren signes prematurs d’envelliment de la pell i una reducció de la capacitat de la pell de recuperar-se després de l’exposició solar”, afegeix.

Com sabem, la pell exerceix de barrera davant les agressions externes com les toxines ambientals i el dany de l’ADN induït pel sol. L’equip d’investigació volia determinar si el funcionament i l’aspecte de la pell també es veuen afectats per la qualitat del son, que és vital per al creixement i renovació dels sistemes immunes i fisiològics del cos. L’estudi es va realitzar amb 60 dones pre-menopàusiques entre 30 i 49 anys, dividides en dos grups, les que tenien un somni de qualitat i les que no dormien prou. La classificació es va fer sobre la base de la durada mitjana de son i l’Índex de la Qualitat del Son de Pittsburgh, un càlcul estàndard de la qualitat del son basat en un qüestionari. L’estudi va incloure una avaluació visual de la pell i diverses proves d’estímul de la pell no invasives com l’exposició a la llum UV i l’alteració de la barrera de la pell. Addicionalment, les participants van completar un registre diari sobre el son durant una setmana per quantificar la durada del mateix.

Més arrugues i taques

Els investigadors van trobar diferències estadísticament significatives entre les que tenien una bona i una mala qualitat del son. Utilitzant un sistema de puntuació de l’envelliment de la pell reconegut (denominat Scinexa), les que no dormien suficient mostrar més signes d’envelliment intrínsec de la pell incloent fines línies, pigmentació irregular i disminució de l’elasticitat. En aquest sistema de mesura, una major puntuació significa un aspecte més envellit. La puntuació mitjana en les dones que tenien un somni de bona qualitat era 2.2 enfront del 4.4 de l’altre grup. No es van trobar diferències significatives en signes d’envelliment extrínsec, que s’atribueixen principalment a l’exposició solar, com les arrugues marcades i les pigues per les cremades de sol.

A més, les dones que dormien prou es recuperaven de forma més eficient de les agressions a la pell. La recuperació de la cremada pel sol era més lenta en les dones que no dormien bé, observant-se que l’eritema (cremada i envermelliment) es mantenia en un nivell més alt durant 72 hores, indicant així que la inflamació s’ha solucionat de forma menys eficient. El test de Pèrdua d’Aigua transepidérmica es va utilitzar per determinar la capacitat de la pell per funcionar com una barrera efectiva contra la pèrdua d’aigua. En mesurar 72 hores després d’aplicar la tècnica d’alteració de la barrera (“tape- stripping “), es va comprovar que la recuperació de les dones que tenien una bona qualitat de son era un 30% més gran enfront de l’altre grup (14%vs -6%) demostrant que reparen el dany molt més ràpid.

Un altre resultat important va ser constatar que les que no dormien bé eren significativament més propenses a tenir un índex de massa corporal major. Per exemple, el 23 % de les dones que tenien un descans adequat eren obeses enfront del 44% de les que no ho tenien. Addicionalment, i com era d’esperar, la percepció del seu aspecte era millor en què dormien bé (puntuació en autoavaluació de 21 enfront de 18).

“Aquesta investigació demostra per primera vegada que un somni de mala qualitat accelera els signes d’envelliment de la pell i debilita la capacitat natural de la pell de reparés durant la nit”, diu el Dr Daniel Yarosh, Vicepresident Sènior d’Investigació Científica i Desenvolupament de la Companyia Estée Lauder. “Aquestes connexions entre el somni i l’envelliment de la pell, ara avalades per sòlids dades científiques, tindran un profund efecte en la nostra forma d’estudiar la pell i les seves funcions. Aquests descobriments ens permeten conduir la nostra recerca científica cap a les necessitats reals de les nostres consumidores que volen veure i sentir el millor possible”.

Per Belleza Activa / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES