L’estació d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm disposa des de fa pocs dies d’un monòlit que recorda la figura de Josep Giró Roca, referent de l’esquí nòrdic a l’Alt Urgell i el Pirineu a finals del segle passat. Giró, nascut a la Seu d’Urgell el 1955, va morir el 10 de gener de 2019, als 63 anys, a Sant Julià de Lòria, on havia viscut i treballat al llarg dels seus darrers anys de vida.
Més d’una seixantena d’amics i familiars de Josep Giró es van trobar al Refugi de la Basseta, a l’estació de la Vall de Castellbò, per a estrenar aquest monument i recordar-lo. Entre els participants a l’homenatge hi havia el seleccionador d’esquí nòrdic d’Andorra, Joan Erola; l’actual tècnic de l’equip espanyol, Ferran Pubill, l’atleta i esquiadora Laura Orgué i la piragüista Mònica Doria.
La instal·lació, feta amb pedra i ferro, marca des d’ara l’inici del ‘Circuit Giró’, amb el qual Sant Joan de l’Erm ja s’havia afegit als diversos reconeixements pòstums que s’han fet a l’esportista al llarg dels darrers quatre anys, tant a l’Alt Urgell com a Andorra. A la Seu d’Urgell, el febrer de 2019 se li va fer un homenatge públic a la Sala de la Immaculada, en el marc del lliurament de reconeixements a esportistes locals que destaquen a nivell estatal o internacional.
Josep Giró va ser vint vegades campió de Catalunya i quinze cops campió d’Espanya d’esquí de fons, en diferents distàncies, a més de ser el vencedor absolut de la Marxa Beret els anys 1981 i 1984. Això li va permetre esdevenir el referent estatal d’aquest esport als anys 80 i participar en tres Jocs Olímpics d’Hivern: els de Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 i Calgary 1988. En aquests últims Jocs va coincidir-hi amb el també urgellenc Jordi Ribó, que el rellevaria com a principal fondista català en els anys següents. En la seva etapa a l’elit, Giró també va disputar tres Campionats del Món, els anys 1982, 1985 i 1987.
Després de tretze temporades al màxim nivell, a finals dels 80 l’esportista pirinenc es va retirar de la competició i va esdevenir entrenador de la Federació Espanyola (RFEDI). Més endavant es va instal·lar a Sant Julià de Lòria.