Moles garanteix que els darrers augments de preu de l’electricitat als països veïns no afectaran Andorra

El  director general de FEDA, Albert Moles, ha afirmat que els darrers augments del preu de l’energia als països veïns a causa de l’onada de fred (i que en el cas d’Espanya han causat forta polèmica ja que estan repercutint a la factura dels clients), no afectaran les tarifes d’Andorra. El motiu, ha explicat, és que la parapública compra l’energia a Espanya i França a tres anys vista, i per tant “temes puntuals no tenen perquè afectar-nos”. Així mateix, i si el preu seguís una tendència alcista als mercats internacionals, amb un increment anual d’entre un 1 i un 2% de les tarifes a Andorra, es podria assumir sense problemes, ha garantit.

La pujada del preu de l’electricitat que s’està vivint als països veïns, i que ha obert el debat sobretot a Espanya ja que inicideix directament en la factura dels clients, no tindrà repercussions a Andorra. El client no s’ha de preocupar en aquest sentit, ha insistit el director general de FEDA, Albert Moles, almenys a curt termini. El motiu, ha explicat, és que la parapública compra l’energia que li arriba d’Espanya i França a 3-4 anys vista, de manera que en l’actualitat “ja la tenim comprada fins al 2019” i s’està negociant la del 2020. Per tot plegat, “temes puntuals com aquests” derivats de l’onada de fred i el conseqüent augment del consum, “no tenen perquè afectar-nos”.

Així mateix, si finalment aquest augment conjuntural dels països veïns es mantingués en el temps, “FEDA té marge per assumir-lo”, tal com ja va passar l’any 2009 quan els preus van pujar per culpa de l’augment del preu del petroli. “Se’ns va doblar el que pagàvem”, ha recordat, de manera que FEDA es va veure obligada a incrementar durant els anys posteriors entre un 2 i un 5% el preu de l’energia.

Per tot plegat, si els propers anys l’increment mitjà del preu de l’energia que es paga a Andorra se situa entre un 1 i un 2% anual, “és raonable” i es podran absorbir “increments relativament importants de compra d’energia a França i Espanya”, ha plantejat el director de la parapública.

En l’actualitat, el 82% de l’energia que es consumeix a Andorra prové de l’exterior, la meitat de la qual es compra a Espanya, i l’altra meitat a França.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES