Mesures tímides contra l’atur

Ja era hora, després de més d’un any i mig de legislatura, que el Govern aprovés alguna mesura per fer front a la greu problemàtica en què s’ha convertit l’atur avui dia també al nostre país. El 25 d’aquest mes entraran en vigor dos reglaments que tenen per objectiu fomentar la contractació de persones desocupades. Un d’ells afavorirà els treballadors de la construcció i annexos, el més afectat per la crisi, mentre que l’altre facilitarà la formació a les empreses del comerç i l’hostaleria.

Les subvencions oscil·laran entre els 100 i els 400 euros, depenent del temps que porti la persona aturada, l’edat d’aquesta i l’experiència que aporti. La mesura s’ha acordat al si de la Taula permanent de la formació en el treball i suposa que finalment es portarà a terme alguna acció per facilitar la incorporació dels aturats al mercat de treball. Durant els últims anys hem vist com els successius governs liberals tancaven els ulls davant d’aquest problema, potser perquè l’atur no havia afectat Andorra de manera tan contundent com a altres indrets.

Ara, quan el nombre d’aturats ha arribat ja, a data 31 d’octubre, a la xifra rècord de 576, un 5% més que el mes anterior, es feia imprescindible algun tipus d’actuació del Govern. El Servei d’Ocupació, un organisme que s’ha de reformar el més ràpidament possible perquè compleixi de manera efectiva la funció de facilitar als treballadors la recerca de feina i als empresaris trobar els empleats que necessiten, serà l’encarregat de posar en contacte els candidats amb les empreses interessades.

La iniciativa governamental, tot i que pretén anar en la línia del que ja s’ha posat en pràctica a d’altres països, es caracteritza per la seva timidesa i no serà suficient per acabar amb l’atur, ja que els mateixos responsables de Treball quantifiquen en tan sols unes 160 les persones que compliran els requisits perquè puguin acollir-se a tots dos programes. Així doncs, a l’igual que va passar en el seu dia amb la prestació per desocupació involuntària, s’ha optat per una iniciativa que pot tenir uns efectes molt limitats, segurament perquè no es volen destinar excessius recursos a aquest capítol, en un moment especialment delicat per a les aquest de l’Estat.

No s’ha d’oblidar que d’aquesta ajuda només es beneficien actualment 56 persones, quan la quantitat total d’aturats supera ja, com abans hem mencionat, el mig miler. O sigui, que un ampli col·lectiu continuarà quedant fora de tot tipus de cobertura, tant de la que proporciona aquest subsidi com de la que es deriva dels dos nous reglaments, i, pel que sembla, haurà de continuar esperant una millora de l’activitat econòmica per trobar una feina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *