Més de trenta actes a la Festa de les Trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent

Recorregut teatralitzat “Tuixent en temps de trementinaires”, l’any 2022 (CCAU)
Recorregut teatralitzat “Tuixent en temps de trementinaires”, l’any 2022 (CCAU)

La Festa de les Trementinaires 2024 ja té enllestit el programa d’actes que es desplegarà al llarg dels dies 24, 25 i 26 de maig a la vall de la Vansa i Tuixent. S’han programat una trentena llarga d’actes culturals i festius per a recordar les dones de la vall que havien recorregut a peu gran part de Catalunya carregades de remeis casolans i herbes guaridores. D’aquell antic ofici se’n fa actualment una manifestació de cultura popular amb la natura com a protagonista.

El començament de la festa s’avança al vespre de divendres, enguany a Adraén, amb una xerrada sobre la trajectòria de les trementinaires, de l’oblit a la identitat; a càrrec de l’escriptor Isidre Domenjó, seguit per un recorregut teatralitzat tot descobrint les cases antigues de les trementinaires, i una cantata a càrrec de l’alumnat de la vall. Clourà la primera jornada el duet Magari amb un concert de música d’arrel tradicional. 

Dissabte al matí s’han organitzat dos itineraris botànics, un a l’entorn d’Ossera i l’altre a la vall de la Mola. També s’ha programat un taller d’elaboració de mató amb herbacol i dues visites guiades per a descobrir el museu de les Trementinaires. A Sant Pere de la Vansa s’hi farà un altre recorregut teatralitzat per a contemplar les cases antigues de les trementinaires.

El matí acabarà amb un tastet de productes d’artesans de la vall i un dinar-trobada de cantaires. Paral·lelament, a les 11:30 del matí, tindrà lloc la inauguració de l’exposició Remeis de Muntanya al Museu de les Trementinaires de Tuixent, amb peces dels Alumnes de l’Espai d’Art de la Seu d’Urgell, que romandrà oberta fins el dia 30 de juny.

La tarda de dissabte s’encetarà amb una xerrada del col·lectiu Eixarcolant sobre Projecte de recuperació i divulgació de varietats agrícoles tradicionals al sud del Parc del Cadí Moixeró. L’acte anirà seguit dels lliuraments dels premis Trementinaire d’Honor i del concurs Arts, dones i boscos.

Després, el músic Pep Lizandra dirigirà el taller de danses tradicionals i, ja a la nit, se celebrarà un dels actes més màgics de la Festa: la foguera de plantes aromàtiques, amb la Dansa del Foc de Tuixent i una cantada de cançons tradicionals. La jornada la clourà l’Orquestrina Trama amb un concert-ball.

Al llarg de tot el diumenge, la plaça Serra del Cadí de Tuixent acollirà la Fira d’Herbes Remeieres i Productes Naturals, amb més de quaranta artesans. Durant la jornada estan programats diversos actes, entre els quals visites guiades al Museu de les Trementinaires, al Jardí Botànic i al Centre de Flora.

Suzette Böringer impartirà el taller Saüc, Elaboració d’essència de saüc, receptes culinàries i un producte de cosmètica i enguany com a novetat es farà l’espectacle infantil Vine a la festa. El ball de Llancers de Tuixent i un vermut-concert completaran els actes del matí.

A la tarda es clourà la festa amb el concurs popular Tens un bon nas?, una xocolatada a l’hisop i el concert de cloenda amb La Sonsoni.

La festa l’organitzen el Museu de les Trementinaires, els ajuntaments de Josa i Tuixent i de la Vansa i Fórnols, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Parc Natural del Cadí Moixeró i el Centre d’Aprenentatge de Tuixent. Hi col·labora l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

[do_widget id=category-posts-pro-64]