La Iniciativa Ciutadana Europea Fur Free Europe ha lliurat 1.502.319 firmes validades a la Comissió Europea (CE), demanant a la UE que prohibeixi d’una vegada per totes la cria d’animals per la seva pell i la comercialització de productes de pelleteria.
Fur Free Europe es va impulsar el maig del 2022 i va rebre el suport de més de vuitanta organitzacions de tot Europa. El termini de signatures es va tancar el passat 1 de març, abans de la data límit oficial, gràcies a un nombre rècord de signatures recollides: 1.701.892 en menys de deu mesos. La ICE també va aconseguir amb èxit el llindar de firmes en vint-i-un Estats membres, el triple del requisit mínim de set Estats membres.
Les firmes s’han presentat als estats membres per a validar-les. A Espanya, per exemple, 32.615 firmes han estat validades.
Avui dia, l’existència de granges pelleteres no té cap fonament raonable. A les granges pelleteres segueix havent animals salvatges com visons, guineus i gossos ós rentador en gàbies diminutes, se’ls impedeix mostrar un comportament natural i se’ls mata únicament pel valor de la seva pell.
A més, aquestes granges suposen un risc important per a la salut animal i humana, com es va demostrar durant la pandèmia de COVID-19, quan els brots van provocar la transmissió de variants dels animals a les persones. Des d’una perspectiva mediambiental, l’ús de productes químics tòxics a la producció de pells la converteix en una de les indústries més contaminants. La indústria pelletera també planteja serioses amenaces a la biodiversitat, ja que algunes espècies de cria que s’escapen de les granges pelleteres es consideren ara Espècies Exòtiques Invasores (EEI), que causen importants efectes adversos a la fauna autòctona europea.
Els organitzadors de la ICE es reuniran ara amb la Comissió Europea i després assistiran a una audiència pública al Parlament Europeu, després de la qual la Comissió Europea haurà de respondre públicament a la iniciativa abans de finals d’any.
Es tracta de la desena Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que té èxit des que es va posar en marxa l’eina, i 7 de cada 10 ICE estaven dedicades a qüestions relacionades amb els animals. Fur Free Europe representa la ICE de més èxit en l’àmbit del benestar animal, i la tercera de més èxit en general.
“L’aclaparador suport públic a aquesta iniciativa ha deixat clara una cosa: les pells s’han de convertir en una cosa del passat. Estem molt orgullosos d’haver aconseguit un pas més cap a la fi d’aquesta pràctica cruel i innecessària i ara demanem a la CE que faci servir la nova legislació sobre benestar animal per a fer realitat el desig d’1,5 milions de ciutadans europeus”, va comentar Reineke Hameleers, CEO d’Eurogroup for Animals.
Per AnimaNaturalis