L’ús del català es posiciona per davant de les altres llengües

gelabert-micoAquest matí s’han presentat en roda de premsa els resultats de l’estudi sobre coneixements i usos lingüístics de la població, elaborat pel Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans, pel qual es donen a conèixer els principals resultats de l’enquesta sota el títol “Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra” encarregat pel Servei de Política Lingüística.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha destacat l’augment de l’indicador d’ús del català, que passa d’un 2,9 el 2009 a l’actual 3,3; i un descens en la mitjana d’ús del castellà, que des de 1999 tenia un rol predominant, que passa d’un 3,2 a l’actual 3 (amb una puntuació sobre 5). A banda de la millora de l’indicador d’ús del català la ministra ha ressaltat els resultats de l’indicador lingüístic global (que obtenim a partir de l’indicador d’ús i l’indicador de coneixement de cada llengua) en què la nostra llengua oficial també augmenta considerablement respecte a l’any 2009, i passa de 48 a 58 (amb una puntuació sobre 100) recuperant la posició de 1995 i encapçalant una altra vegada la primera posició per davant de les altres llengües.

Per la seva banda, el director del CRES, Joan Mico, ha explicat que per elaborar l’estudi s’ha seguit la mateixa línia que en les edicions anteriors centrant-se en els hàbits lingüístics de la població resident a Andorra de més de 14 anys. La metodologia emprada permet comparar aquests resultats amb els dels estudis de 1995, 1999, 2004 i 2009. L’objecte de l’estudi passa per paràmetres com quina és la llengua materna, la llengua pròpia i la llengua habitual dels enquestats, quins són els usos lingüístics (familiars, socials, laborals, administratius o empresarials

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES