Lugo

Habitants
Més de 90.000 habitants.

Economia
Lugo és la capital de la província i un important centre de serveis i d’establiments comercials. També destaca la indústria agroalimentària.

Clima
El clima de Lugo és oceànic continental amb hiverns freds i estius suaus. La temperatura mitjana anual no arriba als 12 graus i les precipitacions són abundants.

Naturalesa
Lugo es troba en un emplaçament únic, envoltat pels rius Miño, Rato i Chanca. Els paisatges són verds, com a resultat del seu clima continental. L’entorn natural de Lugo va ser declarat Reserva de la Bioesfera per la UNESCO, l’any 2002.

Cuina
Les carms, però també en els peixos i els mariscs, tot d’excel·lent matèria primera, són les bases de la rica gastronomia que s’hi gaudeix. El plat estrella és el ‘lacón con grelos’ i també és molt popular el pop i les empanades. De vins, sín típics de la zona els ‘Ribeiro’.

Curiositats
Les muralles romanes de Lugo i les de la Xina estan agermanades des del 2007.

Pàgina web
www.lugo.es/turismo

Un dels atractius turístics de Lugo és la muralla romana, construïda a finals del segle III i començaments del IV i que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. La muralla, en un excel·lent estat de conservació, envolta el centre de la ciutat, la Catedral, el Museu i l’Ajuntament, entre d’altres. Un dels símbols de la ciutat és la Catedral de Lugo, centre de peregrinatge. Construïda entre els anys 1129 i 1273, és d’estil romànic, tot i amb elements gòtics, barrocs i renaxentistes. A Lugo també destaca l’edifici de l’Ajuntament, amb la seva espectacular façana, que data de començaments del segle XVIII. És obra de Ferro Caveiro i un clar exemple arquetípic del barroc gallec.

D’altres construccions de gran interès són el balneari i el pont romà sobre el riu Miño. Al Museu Provincial podem admirar una interessant col.lecció d’orfebreria, els mosaics romans i interessants col·leccions d’artistes gallecs. També resulta indicada una visita a la Casa dels Mosaics, que data de principis del segle IV i que es troba molt a prop de la Plaça Major. Altres conjunts interessants són l’església conventual de San Domingo i l’austera església de San Pedro. Un dels barris més concorreguts és la Rua nova, popularment coneguda com la ‘Rua dos Viños’.

La Praza do Campo és el punt neuràlgic de la ciutat i està presidida per una font barroca de mitjans del segle XVIII. En aquests espais és on es poden degustar els plats i les tapes més típiques, com el pop ‘a feira’, el brou gallec o la coneguda ‘empanada’. D’altra banda, el barri d’O Carme conserva notables edificis. La ciutat compta amb espais d’alt valor natural i hi destaca el parc de Rosalía de Castro, a més dels passeigs dels rius Miño i Rato.

Per El Tot Granollers / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES