L’oposició acusa el Govern d’incomplir els límits d’endeutament que fixa la regla d’or

Els grups parlamentaris liberal i mixt han acusat el Govern d’incomplir la regla d’or i estan convençuts que a finals de la legislatura se superaran els límits de despesa i la capacitat d’endeutament. Aquests han estat els principals motius que han motivat l’oposició a presentar les seves respectives esmenes a la totalitat del marc pressupostari, que es va aprovar el 4 de febrer del 2016 però que tal com marca la llei, s’ha de revisar anualment.

El president del grup liberal, Josep Pintat, ha estat el primer a defensar la seva esmena a la totalitat del marc pressupostari per al 2016-2019, i ha assegurat que troben a faltar l’informe del Tribunal de Comptes en relació als objectius d’estabilitat financera i pressupostària. És per això que consideren que es tracta d’una irregularitat per part del Govern perquè ha tramès a revisió el marc pressupostari sense aquest informe que preveu la regla d’or, i de Sindicatura perquè ha admès a tràmit les modificacions sense tenir en compte les consideracions dels seus serveis jurídics.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Pere López, ha criticat que el marc pressupostari s’ha elaborat amb hipòtesis “gens realistes”, i està convençut que els ingressos d’Andorra Telecom que s’han previst no són certs, les transferències als comuns s’han calculat segons l’acord institucional i no amb el que estableix la llei, i les previsions de creixement estan basades amb les dels països veïns.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha negat aquestes acusacions i ha assegurat que amb les modificacions del marc pressupostari que s’ha aprovat aquest dimarts, “acabarem aquest cicle per sota de tots els límits previstos per la llei”. També ha avançat que l’objectiu d’endeutament per a l’any 2017 se situa en el 37,2% del PIB, és a dir, per sota del previst l’any passat. A més, ha volgut recordar que el Tribunal de Comptes va emetre el passat 2 de novembre el seu informe favorable al marc pressupostari.

El Consell General ha celebrat aquest dimarts una sessió extraordinària per debatre les esmenes a la totalitat del marc pressupostari 2016-2019 presentades pels grups parlamentaris liberal i mixt, ja que tot i que es va aprovar el passat 4 de febrer, la llei marca que s’ha de revisar anualment per ajustar-se a la realitat econòmica del moment. És per això que el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat que amb l’actualització que s’ha aprovat aquest dimarts, amb els vots en contra de l’oposició, l’objectiu d’endeutament per l’any 2017 se situa en el 37,2% del PIB, és a dir, per sota del previst en el marc pressupostari de l’any passat (39,7%), i “en la mateixa línia evolucionen les previsions del 2018 i 2019”. Per tant, “amb els petits ajustos acabarem aquest cicle per sota de tots els límits previstos”, ja que actualment disposen de les dades del PIB del 2015 i d’una major aproximació de les de l’any 2016, a més de les dades de l’evolució de les magnituds macroeonòmiques i de les previsions d’organismes internacionals.

Totalment en contra d’aquestes afirmacions s’han mostrat els grups parlamentaris de l’oposició, que han estat molt crítics amb el Govern perquè estan convençuts que incompleix la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, també anomenada Regla d’or, i creuen que a finals de la legislatura se superaran els límits de despesa i la capacitat d’endeutament.

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha estat el primer a intervenir, i ha explicat que troben a faltar l’informe del Tribunal de Comptes en relació als objectius d’estabilitat financera i pressupostària. És per això que consideren que es tracta d’una irregularitat per part del Govern perquè ha tramès a revisió el marc pressupostari sense aquest informe que preveu la Regla d’or, i de Sindicatura perquè ha admès a tràmit les modificacions sense tenir en compte les consideracions dels seus serveis jurídics. Durant el seu torn, el ministre Cinca ha volgut recordar-li que el passat 2 de novembre, el Tribunal de Comptes va emetre el seu informe favorable al marc pressupostari.

Un dels punts en què més s’ha incidit durant el debat de modificació del marc pressupostari, ha estat la Llei qualificada de transferències als comuns, ja que Pintat els recorda que “l’acord institucional al qual ha arribat el Govern amb els comuns, no els eximeix de complir la llei”. També el president del grup parlamentari mixt, Pere López, ha estat crític amb aquest fet, i durant la defensa de la seva esmena a la totalitat, ha argumentat que el fet que s’hagin fet les previsions basant-se en l’acord institucional en lloc d’amb la llei, farà que no quadren els comptes a finals de la legislatura.

En aquest sentit, Cinca ha explicat que es preveu que les transferències als comuns no superen els 54,6 milions d’euros, “la xifra més alta de la història”, i ha volgut aclarir que “el marc pressupostari no pretén traslladar totes les lleis vigents en el mateix, sinó que és un reflex de la voluntat política de la majoria i del Govern”, una afirmació que ha molestat força els liberals. Així doncs, ha afegit que estan convençuts que aquesta quantitat és “més que suficient”, i “així ho demostren els comuns amb la introducció en els seus marcs pressupostaris i pressupostos per al 2017, i fins i tot aconsegueixen rebaixar endeutament”. El Govern ha comptat amb el suport del grup parlamentari demòcrata, que amb la intervenció del conseller general Carles Ensenyat, ha recordat que les quantitats que rebien els comuns abans de la crisi eren bastant inferiors.

En finalitzar la sessió, el cap de Govern, Toni Martí, ha demanat “seny i coherència” a l’hora de votar la congelació de les transferències, ja que la possibilitat que la decisió no pugui tirar endavant recau en el fet que com que es tracta d’una modificació de la Llei de transferències, que és una llei qualificada, es necessita majoria tant de consellers nacionals com de parroquials, i DA, sense el suport de cap grup de l’oposició, no té majoria de consellers nacionals. A més, ha defensat en tot moment la feina que està desenvolupant el Govern amb reunions contínues amb els cònsols i espera poder presentar abans de final de mes els esquemes generals que han consensuat entre les dues parts.

D’una altra banda, una altra de les principals crítiques del conseller del PS, Pere López, s’ha centrat a dubtar sobre els ingressos previstos provinents de la distribució de dividends d’Andorra Telecom, ja que considera que serà la xifra que més desquadrarà els comptes previstos. Des del PS s’ha alertat que la companyia preveu una davallada de 14 milions en els beneficis, i el Govern només en reflecteix nou. És per això que Cinca ha demanat que no es posin més en dubte els comptes de l’empresa perquè “té resultats molt envejables per qualsevol societat”. López també ha criticat que s’ha fet una previsió de creixement tenint en compte la realitat dels països veïns, una afirmació que el ministre de Finances ha negat totalment.

Pel que fa als arguments dels liberals contra el marc pressupostari, també han recordat que la Regla d’or exigeix que el deute de les societats públiques no podrà superar el 50% dels fons propis consolidats de cada entitat o grup, i Pintat posa en dubte el compliment d’aquest punt per part d’organisme com l’INAF, Cetrasa, l’AREB, Andorra Turisme, la Societat de Drets d’Autor, l’IEA, i el Consel Regulador del Joc. És per això que ha demanat al Govern aquesta quantitat, que diu, ascendeix a 209 MEUR.

Finalment, el conseller d’SDP, Víctor Naudi, ha donat suport a les afirmacions dels seus companys de l’oposició, i ha aprofitat per titllar la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal d’una “mala llei”, perquè “s’adapta a les conveniències de qui governa”. Cinca ha rebatut aquesta afirmació i li ha recordat que “el límit d’endeutament se situa en el 40% del PIB governi qui governi”. També Ensenyat ha aprofitat per defensar que “és una molt bona llei, i si l’haguéssim tingut abans no hauríem arribat a aquests punts”.

El proper dijous tindrà lloc una nova sessió del Consell General per debatre el Projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2017.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES