López critica les “qualificacions injustes” de Martí contra el PS

El president del grup mixt i conseller general socialdemòcrata, Pere López, ha aprofitat una de les intervencions del Consell General d’aquest dijous per respondre a les declaracions del cap de Govern, Toni Martí, que va fer dimecres en defensa del ministre de Finances, Jordi Cinca, arran de la vinculació amb Panamà i la petició de dimissió per part del PS. López considera que va fer qualificacions “molt injustes” contra el PS, ja que el cap de Govern “no és el responsable de jutjar quan som responsables i quan no”, i que va barrejar conceptes, perquè “no té res a veure la resolució de BPA amb els interessos de Cinca a Panamà”. Toni Martí ha demanat la paraula per convidar López a tornar-se a mirar les declaracions, ja que “en cap moment vaig fer cap insinuació al tomb d’una ironia que ratllava el cinisme” tal com ha assegurat el socialdemòcrata. Després de la sessió, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha qualificat de “deplorable” la roda de premsa d’aquest dimecres, ja que amb les insinuacions que va fer es poden sentir al·ludits i perquè considera que Martí va mostrar una “actidud de ploramiques”. 

Pere López, malgrat les queixes del síndic general per desviar-se del tema de la sessió, ha acusat Toni Martí de fer “insinuacions que no li puc acceptar” i de barrejar conceptes, lligant la resolució de BPA amb la vinculació de Cinca amb Panamà. En declaracions posteriors a la sessió parlamentària, el representant del PS ha dit que Toni Martí va mostrar un “retrocés democràtic”, perquè “podem entendre que defensi el ministre però no té cap lògica que s’aprofiti per versar teories en relació a la resolució de BPA i en valorar si el PS ho fem bé o malament”.

En aquest sentit, el conseller considera “absolutament gratuït” fer aquesta vinculació perquè el moment en què s’han publicat els ‘Papers de Panamà’ no ha estat triat per cap partit de l’oposició política andorrana. “Vincular-ho és una temeritat i no acceptar una situació que entenc que pot ser complicada, perquè és el seu número dos i a més el portaveu del Govern”.

López considera que la voluntat de Martí és “aplacar totes les opinions divergents”, cosa que reflecteix “l’estat de nerviosisme en què es troba el cap de Govern”. Així, ha assegurat que “no acceptem que quan la nostra opinió és diferent se’ns digui que som mals andorrans i irresponsables, ni que actuem per cap altra motivació”.

De la seva banda, Toni Martí també ha intervingut durant la sessió de Consell General acusant López d’estar mal assessorat i convidant-lo a tornar a mirar la roda de premsa, ja que ha assegurat que en cap moment va fer cap insinuació de les que ha esmentat el conseller general.

Després de la sessió de Consell General, els altres grups de l’oposició també han valorat les paraules de Toni Martí durant la roda de premsa de dimecres. El representant de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha dit que “com ens té acostumats, el cap de Govern mai parla directament sinó fent insinuacions amb les quals ens podem sentir al·ludits, tal com van anar les coses”. Naudi considera que la roda de premsa va ser deplorable, i que demostra “el gran nerviosisme per part seva”, tenint en compte que “va acabar involucrant la resta de grups sobre la resolució de BPA, que no té res a veure”. A més, Víctor Naudi ha acusat Martí de no respectar els valors democràtics que emanen de la Constitució.

Per part del grup parlamentari liberal, la consellera general Judit Pallarés també ha coincidit en afirmar que van veure el cap de Govern nerviós, i considera que “va haver de sortir per apagar un foc que el ministre no va poder apagar”. Amb tot, Pallarés ha lamentat que es continuï alimentant el tema, i que es desviï l’atenció acusant a d’altres grups polítics i a d’altres persones, ja que el que veritablement importa “és resoldre d’una vegada l’afer BPA”.

Preocupació pel fet que les ofertes siguin dos fons d’inversió

Des de les files del PS i de SDP també han mostrat la seva preocupació pel fet que les dues ofertes presentades per a la compra de Vall Banc provinguin de dos fons d’inversió. El més crític ha estat Víctor Naudi, que considera que la resolució no està anant pel bon camí perquè “no s’han fet bé les coses”. “Em temo que la finalitat d’aquestes financeres no és fer un treball com un banc, i això pot implicar, i tant de bo m’equivoqui, que un gran nombre de treballadors perdin la seva feina”, ha alertat. El conseller ha afegit que, a més, “els dipòsits dels clients es poden veure malmesos i hi ha un dubte de si podran recuperar els seus diners”.

El conseller socialdemòcrata Pere López també ha lamentat que no hi hagi cap banc entre les ofertes, i que malgrat que les entitats andorranes s’hi van interessar, finalment no hi hagin optat. A més, ha avisat que un fons d’inversió “no té la voluntat de continuïtat en el temps com pot tenir una entitat de crèdit”. Amb tot, ha dit que cal esperar a veure quin és el seu plantejament, “i si aquesta solució permet que els clients recuperin els diners ens semblarà perfecte”.

Finalment, la consellera general liberal Judit Pallarés ha indicat que “esperem que la decisió que es prengui sigui la millor, sigui ràpida i sigui l’encertada”. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES