López critica l’anunci d’ingrés a l’FMI

Text i foto: PS

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López s’ha mostrat molt crític amb l’anunci fet pel Govern de la sol·licitud de l’ingrés d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI). El parlamentari ha retret tant les formes de l’executiu, que ha tirat endavant la petició sense tenir en compte els treballs fets a la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera del Consell General, com pel fons, ja que entén que la solució no és l’adequada si el que es vol, com s’ha dit en reiterades ocasions, és tenir un prestador de darrera instància en cas d’una crisi de liquiditat al sistema financer. Així, el parlamentari considera que seria més adequat esperar a veure com evoluciona la proposta de creació d’un Fons Monetari Europeu per a la zona euro que estan impulsant Alemanya i França.

El Govern va explicar ahir, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que s’està ultimant la documentació per, en un termini d’unes dues setmanes, presentar la sol·licitud forma d’ingrés d’Andorra a l’organisme internacional. L’anunci, però, ha deixat “totalment perplexos”, en paraules de López, els grups de l’oposició. “Hi ha una comissió especial creada per treballar en aquest sentit i, fins i tot s’havia previst una feina conjunta amb el Govern”, ha recordat el parlamentari socialdemòcrata, que ha lamentat que, des de l’executiu, “s’ha menystingut el treball de la comissió”, ja que “ha tirat pel dret amb una solució que, a més, ofereix molts dubtes sobre la seva consistència”.

López no ha amagat el seu escepticisme sobre la utilitat real d’adherir-se a l’FMI. “Posem en dubte que sigui la bona solució pel país”, ha afirmat, ja que “rl que es buscava és un tercer pagador pel sistema financer i l’FMI no ho és”. Al seu entendre, la integració d’Andorra en l’organisme “pot tenir interès pel sector financer per millorar ràtings però no és la primera prioritat que s’havia fixat la comissió ni la que ha de tenir el sistema financer, des d’una perspectiva d’Estat, de garantir que no pugui passar una crisi de liquiditat com la que va poder succeir amb l’afer BPA”.

El conseller general del PS, de fet, ha defensat que caldria haver esperat a veure com evolucionava un altre projecte: el Fons Monetari Europeu per a la zona euro. “És més interessant i hi ha la via oberta a què pugui ser un prestador de darrera instància”, ha indicat. López ha explicat que “ara que es formarà govern a Alemanya, sembla que es reactivarà” i, per tant, “no entenem que es faci l’anunci sense valorar aquesta opció”

El parlamentari socialdemòcrata també ha apuntat un altre motiu de preocupació: el cost, molt important, que pot suposar aquesta adhesió. “Sorprèn que no s’hagi explicat”, ha manifestat López, tot recordant que “nosaltres teníem entès que pot suposar entre 40 i 60 milions d’euros”. Per això, ha remarcat, “hem de veure qui paga realment això”. En aquest sentit, ha comentat que “si l’interès és més per una demanda del sistema financer, és un tema que s’haurà de posar sobre la taula; entenem que tota aquesta xifra no pot recaure en les arques públiques si és la pressió que hagi pogut venir del sistema financer la que ha portat aquesta urgència per tirar endavant la mesura”.

TOTES LES NOTÍCIES