L’ONCA presenta un nou format de cicle al Palau de la Música Catalana

El Palau de la Música Catalana ha presentat aquesta setmana la seva temporada de concerts 2018-2019, en la qual la Fundació ONCA participarà duent a terme la 15a edició del seu cicle ONCA al Palau. El cicle, que aquest any portarà el títol Fronteres, constarà de quatre concerts articulats sota una idea general vinculada amb Andorra i comptarà amb quatre directors diferents, cada un d’ells especialista en el repertori de la proposta.

Homenatjant la singularitat del territori andorrà, la formació ha volgut renovar el format del seu principal cicle a Barcelona presentant quatre concerts temàtics que evidencien, per una banda, la riquesa d’hibridació cultural que implica viure en terra de frontera i, per l’altra, els conflictes que deriven d’aquesta mateixa situació. Així doncs, cada programa descriurà un tipus de frontera simbòlica, que se sonoritzarà mitjançant una idea estètica, històrica o musical.

En el primer concert, titulat Rituals, fronteres espirituals, l’ONCA compartirà escenari amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, agrupació dirigida per Xavier Puig. Amb aquesta proposta, les dos formacions inauguraran els seus respectius cicles de l’any 2019, un concert que tindrà lloc a l’emblemàtica sala de Concerts del Palau el diumenge 27 de gener del 2019. El programa inclourà obres sacres de J. S. Bach, però també obres piadoses de compositors del segle XX, com P. Glass i A. Pärt.

El segon concert, anomenat Mendelssohn, viatger sense fronteres, que se celebrarà el dijous 21 de febrer, serà la culminació de la integral de simfonies de F. Mendelssohn que l’ONCA va iniciar l’any 2017. En aquest cas, la formació serà dirigida per Gerard Claret i inclourà un narrador que contextualitzarà les dificultats d’ésser un artista emigrat.

La tercera cita, Fronteres del terror i de la guerra, se celebrarà el dijous 21 de març i serà dirigida per la violinista Vera Martínez, membre del reconegut Quartet Casals. El programa se centrarà en obres vinculades als diferents episodis de guerra que van sacsejar Europa a principis del segle XX, obres escrites per E. Elgar, A. Webern i D. Xostakóvitx.

El cicle es clourà el dijous 16 de maig amb el concert titulat Músiques, nacions i fronteres. En aquest cas, l’ONCA serà liderada per Manfredo Kraemer, violinista expert en música antiga i concertino habitual de les formacions orquestrals dirigides per Jordi Savall. El programa estarà format per obres de M. Locke, J. F. Rebel, A. Vivaldi i G. P. Telemann que evidencien diferents processos d’hibridació cultural a través de la música.

TOTES LES NOTÍCIES