Llibre: De aspirante a cineasta. Sin pegarse un tiro en el pie

Autor: Jack Anderson. Edicions Anaya Multimedia. 367 pàgines.

L’editorial Anaya acaba de treure en la seva luxosa col·lecció Photo Club un nou manual sobre els oficis del cinema de la mà del director de fotografia Jack Anderson, De aspirante a cineasta. Sin pegarse un tiro en el pie. Abans de tot caldria informar que el títol pot prestar a confusions i que es fa necessari clarificar alguns conceptes. Sovint utilitzem la paraula cineasta per referir-nos al director d’una pel·lícula però en el present llibre centrat en la feina tècnica del cineasta s’al·ludeix al director de fotografia d’una pel·lícula, responsable de l’aspecte visual de la mateixa. L’ús del mot cineasta respon d’alguna manera a la traducció de l’original en anglès cinematographer que descriurias, com dèiem, al director de fotografia d’una pel·lícula.

Es tracta d’un volum adreçat a estudiants i futurs cineastes amb una clara voluntat formativa, utilitària i pràctica per ajudar amb claredat a aprendre i familiaritzar-se amb les complexes tasques i els processos creatius que ha de dur a terme el director de fotografia al capdavant d’un nodrit grup de tècnics i treballadors que estaran sota la seva responsabilitat. Aquest manual escrit pel director de fotografia Jack Anderson, qui ha participat en diferents films de Clint Eastwood, Steven Spielberg o Robert Altman aprenent al costat de reputats directors de fotografia com Robby Müller o l’especialista en fotografia d’efectes especials John Dykstra, ha estat gestat com a extensió de la seva pròpia tasca docent universitària.

El present volum dona un clar exemple de la gran rellevància de la feina del director de fotografia dins d’una pel·lícula. Malgrat estar a les ordres últimes del director, el director de fotografia participa en tots els processos fílmics: des de la lectura del guió al costat del director, la seva presència en el rodatge per prendre decisions tècniques i artístiques referents a la il·luminació i acabant en la postproducció amb el important procés d’etalonatge en què es retoca la pel·lícula per donar-li un aspecte visual concret i homogeni i, també, després supervisar les còpies.

El llibre es desglossa en nombrosos capítols per intentar abastar tots els aspectes de l’ofici de director de fotografia. L’autor apunta una llarga llista de requisits importants en què destaca especialment el conèixer l’equipament del qual es disposa i com utilitzar-lo a l’hora de rodar els plans en les localitzacions escollides i dirigir la feina dels ajudants de càmera, operadors, il·luminadors o maquinistes. Aquesta guia d’aprenentatge és força exhaustiva i sap diferenciar entre l’ús de pel·lícula negativa o format digital, parla de diferents càmeres, fer proves per rodar, la tria d’objectius, diferenciar mitjans de gravació o escollir trípodes per aguantar la càmera o grues. A part dels coneixements tècnics requerits, l’autor fa també tota una sèrie de recomanacions pràctiques a l’hora de treballar en el set de rodatge, enregistrar els plans master i després les diferents escales de plans segons el guió o controlar la composició del quadre. Igualment l’autor proposa alguns exercicis referents al treball d’operador o il·luminació i dedica importants capítols als tecnicismes en l’ús de càmeres, objectius i enfocaments.

Per Joan Millaret Valls / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *