Llengua materna i identitat cultural

En l’actualitat hi ha 188 estats membres de la UNESCO (al 19 d’octubre de 1999).

El principal objectiu de la UNESCO és contribuir al manteniment de la pau i la seguretat al món promovent, a través de l’educació, la ciència, la cultura i la comunicació, la col·laboració entre les nacions, a fi de garantir el respecte universal de la justícia, l’imperi de la llei, els drets.

Amb la nostra llengua materna ens comuniquem i ens mantenim units, perquè la llengua compleix dues funcions fonamentals en la nostra vida:

Com a eina de comunicació social, a través d’ella donem a conèixer als altres el que sabem, sentim, pensem, volem, etc. El llenguatge és factor d’identitat, que ens uneix al passat i projecta al futur.

Molts pregunten. ¿Com és la relació entre la llengua materna i identitat cultural?

En què la llengua materna és primordial en els primers anys de vida de l’ésser humà i del seu entorn. De manera que s’identifica amb la seva cultura en el seu grup social. El llenguatge influeix en la visió del món, de manera que els símbols lingüístics, les maneres de ordenar-los i classificar-los influeixen profundament en la nostra visió del món físic i social.

L’escola és un factor fonamental per a les llengües que per una o altra raó tenen un ús restringit i tenen amenaçada la seva supervivència. És una condició indispensable per generar autoestima als seus parlants i la seva bona cultura i identitat. Els parlant de llengües majoritàries en cap cas sentiran que la seva llengua és inferior o que no val la pena fer-la servir, tot i que a l’escola els parlin en una llengua que no és la seva. 

Els nens de llengües primeres majoritàries tenen la sort de poder desenvolupar la seva llengua en tants àmbits (familiars, socials, etc.)

Es diuen que compleixen les directrius de la declaració de les Nacions Unides en molts països?

Perquè reconeix la contribució dels pobles indígenes al maneig de la igualtat i defensar del medi ambient en la seva funció del seu coneixement, cultura i pràctiques tradicionals.

Aquí teniu alguns exemples de com es respecten els drets dels pobles indígenes a alguns que altres països?

Dret individual i col·lectiu.

Dret a la seva llengua.

Dret a la seva terra.

Dret a la seva identitat ètnica.

Seria millor, si tots féssim alguna cosa per al refloriment de totes les llengües maternes existents al món. I seria excel·lent, si cada un de nosaltres reconeguéssim i practiquéssim la nostra llengua materna.

 

TOTES LES NOTÍCIES