La Diputació de Lleida lidera la participació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran en el Gastronomic Forum Barcelona 2024, que se celebrarà de dilluns a dimecres -del 4 al 6 de novembre- al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Aquest esdeveniment, que es consolida com a referent en el panorama gastronòmic, acollirà més d’un centenar de productors i restauradors catalans, dels quals 34 representaran les contrades lleidatanes i pirinenques.
Sota el lema ‘Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025’, el fòrum esdevé una plataforma única per a posar en valor la qualitat i autenticitat dels productes lleidatans i la tradició culinària del territori. S’hi donaran a conèixer productes locals com la carn, els embotits, els vins, l’oli d’oliva, la fruita dolça i els formatges. Entre les denominacions d’origen i indicacions geogràfiques protegides (DOP i IGP) de Lleida, hi participen Costers del Segre, Formatge Alt Urgell i Cerdanya, les Garrigues i Oli les Garrigues, Pera de Lleida i Torró d’Agramunt.
Com a activitats destacades, el certamen comptarà amb El Rebost de Catalunya, un espai d’activitats impulsat per Prodeca, en col·laboració amb les diputacions de Lleida, Barcelona i Girona on productors lleidatans oferiran tastos i sessions guiades per a presentar les qualitats úniques dels seus productes de proximitat i el seu ús en la cuina catalana. Durant els tres dies, es faran més de 20 activitats, amb tastos i demostracions interactives pensades per al públic professional.
El Rebost, amb capacitat per a 32 persones, oferirà tastos amb productes emblemàtics de les Terres de Lleida, com els vins, les hortalisses, l’oli d’oliva, els formatges i altres especialitats, del Pirineu, com la ratafia, els embotits, el safrà i l’aigua, entre altres, i de l’Aran, com la típica olla aranesa.
Agenda d’activitats de la Diputació de Lleida al Gastronomic Forum 2024
Dilluns, 4 de novembre
12.00 – 12.30 h | Aliments del territori de l’Alt Urgell, les Garrigues i la Val d’Aran: Amb la participació de Carnisseria Ca l’Àngel (Peramola), Aigua Pineo (Estamariu), Celler Vinya Els Vilars (Arbeca), Oli Cometes (Cervià de les Garrigues), Aran Codina (Arties)
13.00 – 13.30 h | L’aperitiu A Mar: Artesania de la Croqueta, Casa Mariol i Cervesa Lo Vilot (Almacelles).
15.15 – 15.45 h | Aliments del territori de les Garrigues i l’Urgell: Tast amb Cooperativa Tres Cadires (Arbeca), El Truc Restaurant (Agramunt), Torrons Fèlix (Agramunt) i Aigua Pineo (Estamariu).
Dimarts, 5 de novembre
11.00 – 11.30 h | Sessió conjunta de les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, amb productors com Celler de Capçanes, Nous El Soler, Safrà del Montsec (Sant Esteve de la Sarga) i Soler de N’hug.
14.00 – 14.30 h | Presentació Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia amb productes DOP-IGP: Amb la Federació DOP-IGP, DOP Costers del Segre i IGP Torró d’Agramunt.
16.15 – 16.45 h | Aliments del territori de l’Alt Urgell, la Noguera, el Segrià i el Solsonès: Amb Mels i Torrons Alemany (Os de Balaguer), Elixirs de Ponent (Almacelles) i Ratafia del Santuari del Miracle (Riner) i Celler del Miracle (Riner).
Dimecres, 6 de novembre
12.00 – 12.30 h | Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida amb Aliments del territori de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, la Segarra i el Pla d’Urgell: Tast amb Aigua Pineo (Estamariu), Huma Slow Broth (La Vall de Boí), Oli Arbequí (Vila-sana), Cal Valls (Vilanova de Bellpuig), Mos de Tros (Vallverd), Càrniques del Pla (Mollerussa), Urgellet (Linyola), Bernau Herbes (Cervera), maridat amb vins de la DOP Costers del Segre.
13.00 – 13.30 h | Oli d’oliva verge extra amb DOP: Sessions de DOP Les Garrigues i DOP Siurana.
16.15 – 16.45 h | Aliments del territori de l’Alt Urgell, el Pla d’Urgell i la Segarra: Amb Cal Tonillo (La Prenyanosa), Embotits Ciervo (Cervera), Formatges Camps (el Palau d’Anglesola), Marnuthem (Bell-lloc d’Urgell) i Nous Panadés (El Poal) i la col·laboració de Delicadeses del Pla.