Medi Ambient constata que el 98,5% del CO2 emès des d’Andorra prové del transport i les calefaccions (Vídeo)

El 98,5% del CO2 que s’emet des d’Andorra prové del transport i les calefaccions. Així ho ha constatat el director del Departament de Medi Ambient, Marc Rossell, en la celebració del segon aniversari de l’entrada en vigor del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic. A la jornada, amb ponències de responsables de diferents agències de medi ambient dels Pirineus i Catalunya, el Departament de Medi Ambient ha presentat l’Inventari d’emissions de gasos d’efecte hivernacle a Andorra. L’estudi, un requeriment a nivell mundial amb què Andorra ja compleix de manera pionera, permet tenir ‘la foto del que s’emet a l’atmosfera i dels embornals’. Rossell ha constatat que gràcies a l’estudi es pot saber que ‘si volem adoptar polítiques de mitigació del canvi climàtic per reduir les nostres emissions s’ha de treballar en les mesures relacionades amb el transport i reduir el consum de les nostres calefaccions’. Entre altres xerrades, l’investigador de l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra i de la Universitat Politècnica de Catalunya, Marc Pons, ha proposat alternatives per a un turisme d’hivern amb una ponència titulada Un peix que es mossega la cua. ‘El turisme d’hivern és un dels principals afectats pel canvi climàtic, però també un dels causants –com qualsevol forma de turisme és un generador d’emissions per la seva pròpia activitat. Si no s’intervé i es fa mitigació ho seguirà sent’, ha advertit.

El director del Departament de Medi Ambient, Marc Rossell, ha estat l’encarregat d’obrir la celebració del segon aniversari de l’entrada en vigor del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, realitzada aquest dijous a la seu de MoraBanc, a Andorra la Vella, amb la col·laboració d’Andorra Sostenible. Rossell ha recordat que l’any passat ja es va fer una jornada per veure ‘quines mesures havia d’adoptar el país dins d’aquest marc’. Un dels requeriments era, precisament, la realització d’un inventari nacional d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

L’estudi, que serveix per tenir una clara imatge de quins gasos s’emeten des del Principat i amb quina quantitat i origen, s’ha portat a terme enguany, amb dades per sectors: energia, indústria i residus. Els resultats han conclòs que el 98,5% dels gasos provenen del sector energètic -d’aquestes emissions, un 70% són originades pel transport i la resta per les calefaccions-. Rossell ha explicat que ‘el més complicat de l’inventari és obtenir les dades, però que les Nacions Unides proveeixen metodologies clares i aplicacions per fer els calculs’ i per tant ara ‘s’ha d’anar comprovant la qualitat d’aquestes dades per reduir la incertesa’ però que és un ‘éxit poder tenir aquest inventari que compleix els requeriments internacionals’ i que ‘ens ajudarà a adoptar les polítiques de mitigació necessàries per reduir les nostres emissions’.

Un dels que han lloat aquest inventari ha estat el Responsable de l’Àrea d’Adaptació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), Gabriel Borràs, que ha lamentat que Catalunya encara no en tingui un. Borràs ha proposat una sèrie de mesures al canvi climàtic, recordant que ‘el més important és adaptar-se’, i ha fet tot un repàs dels impactes que el canvi climàtic provoca en el medi ambient. Aquests impactes van des de la reducció de les reserves d’aigua, fins a l’augment dels riscos d’incendi, passant per l’augment del nombre de meduses a les platges o la reducció de la producció agrícola als camps.

Un dels impactes més preocupants per a la indústria turística andorrana és la minva en la quantitat de neu a les estacions d’esquí, de fet, l’OCCC ha constatat una disminució mitjana de cinc centímetres de gruix de neu cada 10 anys a la cota 1.800 dels camps de neu del Pirineu. En aquest sentit, l’investigador de l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra i de la Universitat Politècnica de Catalunya, Marc Pons, ha destacat la importància dels canvis a nivell local que el canvi climàtic provocarà. Pons ha posat l’exemple d’Arcalís, un sector on la disminució de les precipitacions no patirà tant com a altres zones més al sud amb una més forta influència del clima mediterrani.

Pons ha insistit en que ‘s’han d’aplicar mesures que vagin des de l’eficiència energètica als edificis, fins a l’ús de les renovables’. De fet, ha recordat que ‘hi ha moltes estacions amb plans de mitigació propis que ja estan començant: eficiència energètica dels canons de neu, dels edificis, fomentant l’ús del transport públic en l’accés a les estacions’. Però com ha insistit el director de Medi Ambient, Marc Rossell, ‘ni que paréssim, això el canvi climàtic ja està llançat, ja no és qüestió de mitigació, sinó d’adaptació’, per això, diu, ‘el Departament de Turisme ja ho està fent diversificant l’oferta durant tot l’any’.

L’acte també ha comptat amb la presència d’altres responsables d’agències pirinenques i andorranes com el director del Departament de Turisme, Sergi Nadal, o la representant de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), Fina Ambatlle. Ambatlle ha demanat en la seva ponència ‘una reducció del consum per reduir la demanda dels recursos’. Una de les maneres d’aconseguir això seria a través de la compartició de recursos per part de diferents sectors i la recerca de fonts alternatives. En referència a això ha destacat el fet que ‘Andorra ja sigui capdavantera, amb una estratègia d’alternativa a la dependència energètica, sent l’únic territori de tots els Pirineus que s’està preparant.’

 

TOTES LES NOTÍCIES