L’excavació del Dolmen de la Llosa, a Bescaran, es farà entre el 20 de juliol i el 15 d’agost

llosa bescaran

Les successives troballes ocorregudes en els darrers anys al territori de l’Alt Urgell, han demostrat que aquesta és la segona comarca amb la major concentració de monuments megalítics de tot Catalunya. No obstant, tot i la profusa quantitat de sepulcres megalítics, i a diferència d’altres indrets del nord-est peninsular, el seu estudi aprofundit encara no s’ha dut a terme.

Davant aquest buit, l’empresa d’innovació per  la cultura i la natura ReGirarRocs, amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Entitat Municipal de Bescaran, han impulsat l’excavació del Dolmen de la Llosa que es realitzarà entre el 20 de juliol i el 15 d’agost. Amb la campanya d’enguany s’iniciarà la investigació entorn als monuments megalítics a l’Alt Urgell i ensems es potenciarà el patrimoni arqueològic de la comarca com atractiu turístic.

Al capdavant de la iniciativa, l’arqueòleg de ReGirarRocs, Gerard Remolins, preveu exhumar les restes materials que es puguin haver conservat en la sepultura. Alhora la intervenció també consolidarà l’estructura i l’adequarà per fer-la visitable. Els treballs previstos, comptaran amb la presència de diferents especialistes en arqueologia i de ciutadans interessats en participar-hi.

Aquesta primera intervenció vol ser el laboratori on provar noves tècniques de treball adaptades al territori, i espera estimular la participació activa de la població. L’excavació del Dolmen de la Llosa de Bescaran és una oportunitat excepcional per entendre i valorar el passat de la comarca i una possibilitat per aprendre i gaudir de l’arqueologia. La participació en el projecte està oberta a tots aquells interessats en col·laborar i integrar-se a l’equip, l’únic requisit és l’entusiasme i la curiositat per viure i aprendre en  primera persona l’experiència d’una d’intervenció arqueològica.

L’interès del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i de l’Entitat Municipal de Bescaran per recolzar aquest projecte innovador de ReGiraRocs els converteix en capdavanters, promovent nous sistemes de treball que potencien les sinergies entre especialistes i voluntaris entusiastes de l’arqueologia i la història. El projecte d’intervenció va més enllà de l’excavació arqueològica i vol oferir una perspectiva integral que engloba la mirada històrica, el coneixement territorial, els valors culturals i les possibilitats turístiques.

Paral·lelament, ReGiraRocs organitzarà entre els dies 20 de juliol i 15 d’agost coincidint amb el període d’excavació, una visita informativa al jaciment del Dolem de la Llosa amb el títol Obert per obres per tots aquells que vulguin conèixer el dia a dia dels treballs i com avança la recerca. Per formar part de l’equip que realitzarà la intervenció o per assistir a les visites els interessats han d’adreçar-se a  regirarocs@hotmail.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *