L’estudi del cant Gregorià, a la “Semana de Música Religiosa de Cuenca 2012”

S’acaba de celebrar la Semana Religiosa de Cuenca, que coincidint amb la Setmana Santa, cada any aplega un bon nombre de compositors i professors de música sacra a l’entorn de la Diòcesi de Conca. Per altra banda, conjuntament amb la Catedral d’aquesta ciutat, i la Universitat de Castella la Manxa van crear l’any 2011 l’Acadèmia d’ Orgue “Julián de la Orden” . Julián de la Orden, va ser un dels mes importants constructors d’orgues del segle XVIII a Espanya. L’Acadèmia imparteix interessants cursos al llarg de tot l’any.

La Setmana de Música Religiosa de Conca, que acaba de celebrar la seva 51ena. edició, té el suport de la “Fondation des Amis du Choeur Grégorien de París” i de l’Associació Hispanista per a l’Estudi de Cant Gregorià, a part de la “Schola Antiqua”. El Festival ofereix nombrosos concerts amb intèrprets de primera línia i una diversitat de composicions importants, on aquest any s’ha de destacar l’obra “Ordo Virtutum” de Hildegarde Von Bingen (1098 – 1179), una monja compositora i una gran autoritat intel·lectual del segle XII, que va conrear disciplines musicals però també literàries i fins i tot científiques.

El dissabte Sant es van interpretar algunes peces del “Codex Las Huelgas”. Aquest còdex musical per a veus pertany al Monestir Cistercenc de Santa Maria la Real de Burgos. Datat als segles XIII i XIV, constitueix un bon exponent del cant gregorià.

El diumenge de Resurrecció, hi va haver l’actuació de “His Magestys Sagbutts & Cornets” un excel•lent grup de vent que van interpretar la “Sinfonie Sacrae” del compositor italià Giovanni Gabrieli ( 1554 – 1612).

També es van interpretar algunes obres del Llibre Vermell de Montserrat ( XIV).

A més a més, es van poder escoltar obres d’autors com, Roland de Lassus ( 1532 – 1594), Giovanni Battista Pergolesi ( 1710- 1736), Andrea Gabrieli (1532 – 1585), Michael Haydn (1737 – 1801), i Amadeus Mozart (1756 – 1791), amb la seva Missa de Réquiem K-626, ambdues misses les van interpretar els anglesos The King’s Consort, sota la direcció de Robert King. També hi va participar l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, que va tancar la Setmana oferint entre altres obres “El fill pròdig” de Claude Debussy (1862 – 1918), sota la direcció del també francès Hervé Niquet.

El programa de la Semana de Música de Cuenca incloïa un curs sobre la “Introducció al cant gregorià” que es va impartir en dos grups, els infants i el adults.

La primera conferència era “La litúrgia i el cant gregorià”, la segona “L’ordenació melòdica del repertori gregorià” i la tercera conferencia va tractar sobre “La notació musical del cant gregorià”.

Organitzat com una formació teòrico-pràctica sobre el cant gregorià, es van realitzar diferents propostes als diversos espais com l’església de Sant Miquel, l’església de la Mercé i l’església de la Santa Creu, l’església de la Presentació de Ntra. Sra., així com al Cor de la Catedral de Cuenca i també a la capella romànica dels Arcs. Tanmateix els concerts es desenvolupen als diferents espais culturals, com la Catedral, els Convents, els Monesteris i altres Capelles de la Diòcesi de Conca.

Tornant al cant gregorià, ens hem de situar al segle VII, quan el papa Sant Gregori el Magno (540 – 604) va fer una sèrie de recopilacions, que en confrontació a l’anomenat Gal·licà, van establir una canvi i una evolució de l’antic cant romà. El Gal•licà fa referència al repertori litúrgic propi de les esglésies de la Gal·lia francesa, des del segle V fins a la introducció del cant gregorià. Va ser Pipino el Breve, pare de Carlemany qui va incorporar el cant gregorià a França des d’on es va difondre progressivament als països del seu entorn.

La música cristiana era una pregària cantada i el text era la seva raó d’existir. El cant gregorià es un cant monòdic (només té una sola línea melòdica) i es canta a capel·la que vol dir sense acompanyament instrumental, tant amb un solista com en grup coral.

El text està escrit en llatí amb excepció del Kyrie que quasi sempre està escrit en grec. Per altra banda, la seva melodia no te gaires salts, ja que es mou de segones a terceres, a quartes i a quintes respectivament. Les formes musicals més destacades del gregorià, són la Salmodia (salms), la Santa Missa i l’Ofici Diví.

L’Ofici Diví que també es conegut com “La Litúrgia de les Hores”, eren les pregàries quotidianes dels monjos en les pauses del seu treball (hores canòniques). Tanmateix també feien pregàries els reis i els camperols. D’aquí prové el nom del “Llibre de les Hores “. Alguns dels quals s’han reeditat en format facsímil.

Les partitures del cant gregorià estan escrites en tetragrames que servirien de base per a la creació la notació musical per part de Guido d’Arezzo ( 992 – 1050) que es el vertader creador de la notació musical actual, inspirada en l’Himne de Sant Joan.

El repertori del cant gregorià abarca des de simples recitatius, fins a antífones, responsoris, els salms, Te Deum, Benedictus, Magnificat, etc.

Finalment s’ha de dir que la Setmana religiosa de Conca aplega un gran nombre de músics i compositors d’arreu i cada any reben l’encàrrec de crear una nova composició, que al llarg d’aquestes edicions ha permès ampliar el repertori contemporani de la música sacra. Alhora que la ciutat de Conca ha esdevingut un centre de recuperació del patrimoni musical antic, dins el que s’inclou el cant gregorià. Paral·lelament s’ha creat

una coral pròpia de joves intèrprets i també un grup d’adults, que sota la direcció de Charles Barbier i Juan Carlos Asensio, fan una gran aportació a la música religiosa.

Tanmateix s’ha de dir que també es va interpretar la Passió segons Sant Joan BWV 245 composta per Johann Sebastián Bach (1685 – 1750), obra que van oferir “ Le Concert Lorraine” i el cor “Nederlands Kamerkoor” dirigits per Christopher Prégardien.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *