L’Espai Ermengol – Museu de la Ciutat rep més de 9.000 visites en el primer any de funcionament

Des que es va obrir al públic l’11 d’abril de 2011, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell ha rebut un total 9.123 visites durant aquest primer any que porta en funcionament. Així es desprèn del balanç que s’ha presentat avui a càrrec de l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, el regidor de Turisme i Promoció Econòmica, Jordi Pallarès, i la directora de l’Espai Ermengol, Urgell Escribà.

“En fem una valoració positiva que ens permet afirmar que l’Espai Ermengol representa una referència turística de la nostra ciutat, s’ha aconseguit un nou argument turístic per a la Seu que s’afegeix ja a la Catedral, al Parc del Segre, entre d’altres , ha manifestat l’alcalde urgellenc. En aquest sentit, Albert Batalla ha afegit que l’Espai Ermengol “és un contenidor de petites coses que expliquen la ciutat, el territori i la nostra destinació turística”.

 

Els catalans, el 62,9% dels visitants

Per la seva part, el regidor de Turisme i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jordi Pallarès, ha explicat que la majoria dels visitants han estat catalans, sent el 62,9%, seguits dels europeus amb un 16,2%, i dels espanyols, representant el 8,7% dels visitants totals. Per demarcacions, el 34,9% dels visitants de l’Espai Ermengol provenien de la de Barcelona, seguit de la de Lleida amb un 14,1%, de Tarragona amb un 4,5%, i en darrer lloc, els visitant de la província de Girona, representant l’1,5%.

Respecte als visitants de l’Espai Ermengol procedents d’Europa, cal remarcar que el 67,8% són francesos, seguit dels alemanys (9,75), dels Països Baixos (8,15), i dels britànics (6,4%).

Jordi Pallarès també ha destacat els visitants procedents dels Estats Units, que setmanalment, durant els mesos d’estiu, han conegut l’Espai Ermengol. Concretament 40 ciutadans nord-americans, que es trobaven allotjats a El Castell de Ciutat, han visitat aquest nou referent turístic de la Seu d’Urgell.

El regidor de Turisme i Promoció Econòmica ha remarcat que “tot i que l’Espai Ermengol està concebut per tal que el visitant es gestioni la seva pròpia visita -amb espais interactius i audiovisuals- durant aquest primer any de funcionament, s’han realitzat diverses visites guiades als col·lectius de botiguers, hostalers i empresaris de la comarca, així com també als alumnes de l’Aula de Formació d’Adults, escoles de la comarca i de d’altres poblacions de Catalunya, l’associació de dones pirinenques, guies turístics locals, alumnes de Màster de Cultures Medievals i d’estudis històrics d ela Universitat de Barcelona, entre d’altres”.

Activitats culturals

La directora de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, Urgell Escribà, ha explicat que l’objectiu d’aquest espai és el de presentar als ciutadans de la Seu i als turistes i visitants un centre de coneixement, difusió i informació de les singularitats que han fet de la ciutat d’Urgell un referent als Pirineus. “És per això, ha manifestat Escribà, que es pretén que sigui un centre obert, dinàmic i innovador, amb un peu al passat però amb una decidida projecció cap al futur. Un pont entre la Seu d’ahir i la de demà”.

En aquest sentit, la directora de l’Espai Ermengol ha recordat que “s’estan organitzant tot un seguit d’activitats culturals per tal de difondre la nostra cultura, tant de cara als visitants com de cara als propis ciutadans de la Seu”.

Entre aquestes activitats cal destacar les que ja s’han realitzat durant el primer any de funcionament de l’espai com la xerrada sobre ‘Història del MNAC i de les seves col·leccions: Apunts sobre algunes obres de la Seu d’Urgell’, que va anar a càrrec de Damià Martínez Latorre, cap d’activitats i relacions externes del Museu Nacional d’Art de Catalunya, celebrada el passat mes d’agost amb un èxit total de participació; i la gimcana ‘Descobreix la Seu amb l’Espai Ermengol’que s’ha ofert a escoles o en diverses activitats organitzades des de l’Ajuntament, com el Mon Màgic de les Muntanyes, Setmana de la Mobilitat Sostenible, etc.

Per aquest any 2012, ja s’han programat altres activitats per dinamitzar encara més l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat com:

  • Parlem d’Història a l’Espai Ermengol:cicle de xerrades on els historiadors de la comarca que oferiran xerrades els dimecres del mes de maig, a les vuit del vespre, amb l’objectiu de donar a conèixer a la població esdeveniments o fets de la nostra historia que la majoria no coneixem.
  • Rutes del Formatge es tracta d’una iniciativa emmarcada dins de la publicació de ‘Rutes guiades a la Seu d’Urgell i Comarca 2012’. Amb les rutes del formatge s’oferirà una visita guiada a la segona planta de l’Espai Ermengol (dedicada al formatge), un audiovisual informatiu de la historia de la cooperativa Cadí i una degustació dels principals productes d’aquesta, així com, una visita a algunes de les formatgeries artesanes del territori. En aquesta primera edició de les “Rutes del Formatge” està previst visitar la formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall, formatgeria Serrat Gros d’Ossera i formatgeria Baridà de Bar. Aquestes rutes es duran a terme el primer, tercer i darrer diumenge de juliol.
  • Tastos comentats de formatges amb els que es pretén donar a conèixer els productors de formatge que hi ha al territori. Cada formatger presentarà els seus productes en una sessió de tast guiat obert tant als visitants com als propis ciutadans. Creiem que el fet de conèixer els productes que s’elaboren al nostre territori ens permetrà donar-los el reconeixement i el valor afegit que es mereixen.
  • La cooperativa Cadí a l’Espai Ermengol: activitat organitzada per a grups que permetrà conèixer la història de la cooperativa Cadí així com el procés de fabricació d’alguns dels seus productes. L’activitat inclou un tast dels productes de CADÍ que estan reconeguts amb la distinció de DOP – Denominació d’Origen Protegida que són el formatge Urgèlia i a la Mantega Cadí.

    A més a més, Urgell Escribà també ha avançat que s’elaborarà una ruta georeferenciada amb coordenades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *