Les rutes guiades a la Seu incorpora tres rutes del formatge

Aquest matí s’ha presentat a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat el llibret que recull Les Rutes Guiades a la Seu i comarca 2012-2013. La presentació ha anat a càrrec del tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament urgellenc, Lluís Biosca, i del vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josep Camps.

La proposta d’enguany recull un total de 37 sortides, deu més que en la darrera edició, que s’inicien el pròxim diumenge, 15 d’abril, amb dues rutes diferents: dues excursions a peu, una a Coscollet de Coll de Nargó i una altra de Santa Pelàia a Oliana. Les rutes s’allargaran fins el 17 de març de 2013 amb una sortida amb raquetes de neu fins a Sangonelles, a l’estació de Tuixent-La Vansa.

Com a novetat d’aquesta edició es presenta La Ruta del Formatge, organitzada per l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, que proposa un total de tres sortides diferents té com a objectiu donar a conèixer aquest producte agroalimentari del nostre territori i els seus productors, per tal de donar-li el valor que es mereix.

Així, La Ruta del Formatge presenta tres sortides que tindran lloc els dies 1, 15 i 29 de juliol. Totes tres s’iniciaran a l’Espai-Ermengol-Museu de la Ciutat, situat al carrer Major, numero 8, de la Seu d’Urgell, on es visitarà la segona planta, que està dedicada al formatge. Tot seguit, els participants a la ruta podran visionar un audiovisual informatiu sobre la Cooperativa Cadí i podran degustar productes d’aquesta productora de formatge i mantega amb denominacions d’origen protegides. La sortida finalitzarà amb una visita a una formatgeria artesana de la comarca de l’Alt Urgell, com la Mas d’Eroles (Adrall), Serrat Gros (Ossera) i Baridà (Bar).

Un altra novetat és la ruta guiada i comentada per l’historiador i arxiver urgellenc, Lluís Obiols, pel centre històric de la Seu d’Urgell, el dia 2 de setembre. Els participants d’aquesta ruta visitaran espais als que, normalment, el públic no hi té accés, com racons de l’ajuntament, Sant Domènec o d ela Capella de la Immaculada.

Una altra incorporació a les rutes guiades d’aquest any són les sortides anomenades ‘Els dimecres, coneixem l’Alt Urgell’, organitzades pel Consell Comarcal i que consisteixen en quatre sortides es portaran a terme durant el mes d’agost, de gran interès històric i cultural.

De les 37 propostes que ens ofereixen les rutes guiades per la Seu i l’Alt Urgell, cal diferenciar-les per la seva modalitat: 19 són a peu (tant culturals com senderistes), 4 són de caire naturalista; 3 en marxa nòrdica; 2 en BTT; i 5 en raquetes de neu.

I com ja em destacat al principi, tres rutes dedicades al formatge, visitant l’espai Ermengol i formatgeries artesanes, i una pel centre històric de la Seu d’Urgell.

Pel que a les entitats que organitzen les rutes, cal destacar les 7 proposades per la Unió Excursionista Urgellenca (UEU), que són sortides a peu per les muntanyes del voltant de la Seu.

Les sortides organitzades pel Consell Comarcal de l’alt Urgell: dues de culturals -guiades per l’historiador Carles Gascon- una per visitar les tombes de Santa Eugènia, un conjunt de set tombes antropomorfes excavades a la roca; i la de Solana del Cadí i el Goleró per conèixer un dels jaciments romans més elevats de Catalunya.

A més a més, el Consell Comarcal organitza també dues sortides coincidint amb les Jornades dels Refugis Càtars, una d’elles El camí dels Càtars a Josa i una sortida guiada per l’escriptor urgellenc Isidre Domenjó a la tartera dels Minairons, a la Guàrdia d’Ares.

Com és habitual en cada edició de les rutes, també hi ha preparades sortides en BTT: la Pedalada de la Festa Major i la tradicional sortida d’Estana de la secció de BTT de la UEU.

Les rutes organitzades per Tot Nòrdic mantenen les sortides de raquetes per al pròxim hivern i també es torna a proposar les sortides en marxa nòrdica, tot i que aquestes estaran molt més enfocades a la iniciació en aquesta modalitat i a l’aspecte de l’aprenentatge tècnic, a banda de seguir gaudint de les passejades amb bastons.

Les sortides naturalistes organitzades pel Parc Natural de l’Alt Pirineu amb els Itineraris de Sant Miquel i del Riu de Salòria, a les que se suma també el Parc Natural del Cadí-Moixeró amb les dues rutes Pels voltants de Cava i Ocells hivernants.

Cal destacar també les quatre sortides a càrrec del Grup Excursionista d’Oliana, la majoria centrades en el sud de la comarca.

Les rutes és una activitat gratuïta i cal apuntar-se prèviament per a poder participar-hi. Les places són limitades. La data límit per fer les inscripcions són les dues del migdia del dia anterior a la sortida i es poden a Turisme Seu i a Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Les Rutes Guiades a la Seu i comarca estan organitzades per l’Ajuntament de la Seu, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Turisme Seu i el Parc del Segre. Compten amb la col·laboració de la UEU, l’Espai Ermengol, Tot Nòrdic, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Grup Excursionista d’Oliana.

(Foto: Ajuntament de la Seu d’Urgell)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *