Les prestacions econòmiques socials arriben al 15% de la població

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, juntament amb el director general de Salut i Benestar, Josep Casals, i l’assessor de Benestar Ramon Nicolau han presentat aquest dijous les principals conclusions de l’anàlisi sobre prestacions econòmiques socials. Actualment, el Govern garanteix ajudes a un 15% de la població, mentre que els estudis de pobresa (Departament d’Estadística i CRES, juny del 2011) defineixen un 5% de la població per sota del llindar de precarietat.

D’altra banda, entre el 2007 i el 2011 s’ha triplicat el nombre de famílies que accedeixen al sistema de prestacions socials, de manera que si al 2007 rebien ajudes 1.512 llars (4.253 persones), l’any passat les prestacions van arribar a 4.370 llars (11.673 persones). A nivell econòmic, el cost d’aquestes ajudes s’ha gairebé quintuplicat en el mateix període, passant dels 3,8 milions que es destinaven al 2007 fins els 17,3 milions que van anar dedicats a prestacions socials durant l’any passat.

Aquest estudi transversal i pluridisciplinar sobre el sistema d’ajudes va ser encomanat pel Govern el passat mes d’octubre, amb la finalitat de realitzar diferents ajustaments per millorar el sistema en aspectes com la qualitat de les dades, l’accessibilitat i simplificació dels tràmits i la distribució equitativa de les ajudes, tot això implicant la futura creació d’un únic organisme de gestió.

L’estudi presentat avui ha requerit l’anàlisi conjunt de les dades i de la situació de manera transversal entre àrees com Salut i Benestar, Educació, Interior, Habitatge, Estadística i la CASS. La ministra Rodríguez ha explicat que el ministeri atorga una prioritat màxima als procediments d’atorgament d’ajudes i ha recordat que des del moment en que l’usuari sol·licita l’ajuda a Benestar a través del seu referent social s’activa un procediment de presa en càrrec urgent que garanteix totes les certificacions adients (proveïdors d’habitatge i pensions), així com tiquets alimentaris. Al mateix temps, ha manifestat que cal revisar els criteris i l’adequació de les prestacions a les necessitats bàsiques i garantir la coordinació amb la futura llei d‘atenció social en què es treballarà conjuntament amb els comuns per evitar duplicitats.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *