Les dones es debaten entre el dret a la vida i a la integritat física en el tema de l’avortament


L’avortament és un dels temes d’actualitat que, segons alguns col·lectius, afecta els drets de les dones. De les quatre dones consultades, dues es mostren a favor de regular aquesta pràctica mentre que les altres dues creuen que hi ha alternatives abans i després de l’embaràs. Algunes apunten que cal apostar per donar una formació clara a les dones per evitar embarassos no desitjats, altres que el dret a la vida de qualsevol persona està per sobre de tot i les darreres que cal donar una solució legal sense provocar una crisi institucional.

L’expresidenta del Centre de Cultura Catalana, Teresa Cabanes, indica que ‘si no hi ha una bona educació no sortirem mai de l’avortament’. Sota el seu punt de vista, cal no només disposar d’informació sinó d’una bona formació per evitar embarassos no desitjats. Es tracta d’un tema ‘delicat’ ha admès, i ‘per això no n’acabem de treure l’aigua clara’. Amb tot, reconeix que és un tema que està ‘sobre el paper i que preocupa molta gent’ i, per tant, ‘tard o d’hora s’haurà de tractar’.

Una via similar és la que expressa la gerent de la Fundació Privada Tutelar, Ester Fenoll, que assegura que ‘abans de l’avortament hi ha un recorregut molt ampli’ i les dones tenen ‘tots els mitjans a l’abast’ per no quedar embarassades.

Fenoll introdueix, a més, un segon concepte i és el dret a la vida, una vida que ‘té tot el dret de tirar endavant’. Segons ha expressat la responsable de la Fundació Privada Tutelar, no només hi ha vies abans de l’embaràs sinó també després com l’adopció o l’acolliment. ‘Qui no vulgui tenir fills que no els tingui. Per mi abans d’avortar buscaria una altra sortida’, ha exposat. Concretament, pel que fa a l’avortament en cas de malformació del fetus exposa que aquestes persones tenen el mateix dret a la vida que qualsevol altra, i per tant es mostra especialment en contra de l’avortament en aquest supòsit, ja que diu que ‘val el mateix la seva vida que la meva’.

A l’altra banda, l’excònsol i exconsellera general, Conxita Mora, i la consultora empresarial, Montserrat Ronchera, es mostren a favor de regular aquesta pràctica per garantir el ‘dret a la integritat física de les persones’. Tant Mora com Ronchera recorden que una part de la Constitució recull aquest concepte, mentre que una altra parla de la protecció de la vida en totes les seves fases. Malgrat això, aquest dret de les dones està reconegut a nivell europeu i internacional, apunta Mora, ‘sobretot quan està en joc la vida de la mare’.

Pel que fa als tres supòsits també hi ha diversitat d’opinions. Cabanes no veu ‘cap tipus de base’ en el fet que hi pugui haver seqüeles psíquiques per la dona perquè precisament per això ha de poder disposar d’una formació perquè pugui decidir el millor. Fenoll apunta que no es coneix cap cas de violació i, es podria usar la píndola del dia després, i tampoc cap cas de perill per a la mare. Quant a possibles malformacions encara hi està més en desacord ja que ‘la vida d’una persona amb discapacitat val tant idènticament com la nostra’.

Per últim, la possible crisi institucional és una qüestió a valorar per a Mora i Ronchera i per això ‘els polítics han de trobar la via i la poden trobar sense fer soroll’, ha manifestat l’expolítica. Per a la consultora empresarial és una ‘excusa’ ja que no té res a veure amb la legislació i l’argument que hi hagi altres vies fora del país és ‘una falta de respecte en la igualtat de les persones’, ja que no tothom té els mateixos recursos per disposar-ne.

TOTES LES NOTÍCIES