Les 12es Activitats d’Humanitats se centraran en l’art

Un any més, el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior organitza, el pròxim 21 de març, les Activitats d’Humanitats que en aquesta 12a edició se centren en l’art. Per aquest motiu, s’han organitzat 2 conferències i una trobada interescolar. Les ponències aniran a càrrec del filòsof francès Yves Michaud amb el títol “Què és l’art?”.

La primera conferència s’adreça als alumnes i docents que participen a les activitats d’humanitats, i tindrà lloc al Centre de Formació Professional. Professors de les diverses assignatures de llengua i literatura castellana, catalana, francesa, de ciències socials i de plàstica participen en l’organització de les activitats d’humanitats, que pretenen, d’una banda, dinamitzar les assignatures de llengua, literatura, ciències socials i economia, per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes de tots els sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives i de conviure durant tot un dia. La segona ponència d’Yves Michaud se celebrarà a les 19.30 hores, a la sala d’actes del Centre cultural la Llacuna, i serà oberta a tothom.

En el marc de jornada, el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, en col·laboració amb els docents que participen a aquestes Activitats d’humanitats (Escola Andorrana de batxillerat, Col·legi Espanyol María Moliner, Col·legi Sant Ermengol i Liceu Comte de Foix) celebraran una trobada interescolar d’art al vestíbul del Centre de Formació Professional el mateix 21 de març de les 8.30 hores a les 14.30 hores. L’objectiu d’aquesta trobada és fomentar la creació artística.

El conferenciant: Yves Michaud

Yves Michaud ha ensenyat filosofia a les universitats de Clermont-Ferrand, Montpeller, Rouen, Berkeley, Edimburg, Tunis, Sao Paulo i La Sorbona. En el marc de la seva activitat de crític d’art, va ser director de l’Escola de Belles Arts a París del 1989 al 1996. Continua aquesta activitat a través de posts de blog o al facebook. Va dissenyar i organitzar La Universitat de Tots els Coneixements (L’université de tous les savoirs), una universitat popular lliure que fa el balanç dels coneixements actuals (www.utls.fr).
Els seus àmbits de treball són la filosofia política, l’estètica, l’art contemporani i la filosofia de la cultura. El seu llibre Narcís i els seus avatars (Narcisse et ses avatars), (París, Grasset, 2014) examina en vint-i-sis rúbriques (abecedari) els canvis de la nostra societat, des de la A com Avatar fins a la Z com Zapper passant par la P com People o la Y com Youtube.

D’entre les seves publicacions destaquem:
– Citoyenneté et loyauté, París, Kero, 2017
– Contre la bienveillance, París, Stock, 2016
– Narcisse et ses avatars, París, Grasset, 2014
– Le luxe fragile, essai sur l’arrogance et l’authenticité, París, Stock, 2013
– Ibiza mon amour, enquête sur l’industrialisation du plaisir, París, NIL, 2012
– L’artiste et les commissaires, Critères esthétiques et jugement de goût, Hachette Pluriel, 2012
– L’art a l’état gazeux, París, Hachette Pluriel, 2004

La conferència: ‘Què és l’art?’

Es distingiran dos punts de vista. D’una banda, l’art és un fer, una producció o una creació on les formes canvien segons les cultures (cultures primitives, religioses, mercantils, etc.). S’examinaram per tant la «poiesis» de les obres.
D’altra banda, l’art és el que produeix experiències d’una certa natura (estètica) als que el reben. S’examinaran doncs l’experiència de l’art. És molt variable també segons les cultures però hi ha punts comuns: efectes emocionals, cognitius, morals, socials, estètics, polítics, etc. S’analitzaran aquestes dimensions diferents recordant que l’art està fet d’arts diversos que no funcionen de la mateixa manera (música, arquitectura, arts visuals, etc.)

TOTES LES NOTÍCIES