L’equip de Protecció a la Infància va atendre 176 menors el 2015, la majoria per negligència

L’Equip Especialitzat de Protecció a la Infància va atendre al llarg de l’any passat un total de 114 famílies amb 176 infants i adolescents en situació de risc. Es tracta d’una xifra similar a la de l’any passat (175) i inferior a la que s’havia registrat en els anys anteriors. La gran majoria dels casos, 95, tenien a veure amb alguna negligència en la cura i l’atenció, és a dir, situacions en les quals les necessitats bàsiques de l’infant no són ateses de manera temporal o permanent per cap dels membres del grup amb qui conviu, tal com assenyalen des d’aquest departament d’Afers Socials. Pel que fa a les edats, cal destacar que 64 tenien entre 4 i 10 anys i els altres 62, entre 11 i 15.

Fins a 176 infants i adolescents d’un total de 114 famílies van ser atesos al llarg de l’any passat per l’Equip Especialitzat de Protecció a la Infància, del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior. Es tracta d’una xifra similar a la que s’havia registrat el 2014, quan es van atendre 175 infants i joves i inferior a les registrades des del 2010 (per exemple el 2013 se’n van atendre 238). Pel que fa a la principal causa que ha motivat l’atenció d’aquests menors, cal destacar la negligència.

D’aquesta manera, fins a 95 dels casos de menors atesos pels especialistes d’aquest equip van ser per negligència en la cura o atenció, és a dir, per situacions en què les necessitats bàsiques de l’infant no són ateses ja sigui de manera temporal o permanent per cap dels membres del grup amb qui conviu el menor. Uns altres 37 eren adolescents en situació de risc, és a dir, nois o noies que presenten conductes inadequades per a la seva edat i que posen en perill el seu correcte desenvolupament psicosocial. Uns altres set casos van ser menors víctimes d’abusos sexuals. Set més van ser víctimes de violència de gènere i uns altres sis d’abandonament. Uns altres tres van patir maltractament físic, mentre que en altres 19 casos van presentar altres tipus de problemes que van motivar, també, la intervenció dels experts de l’equip.

Pel que fa a l’edat d’aquests menors, cal destacar que 64 tenien entre 4 i 10 anys i els altres 62 se situaven en la franja que va dels 11 als 15 anys. Uns altres 33 tenien entre 16 i 18 anys i 17 es trobaven en la franja que va dels 0 als 3 anys. Per nacionalitats, 119 eren andorrans, 26 de nacionalitat espanyola, 22 portuguesa, 3 francesa i uns altres 6 d’altres nacionalitats. 52 estaven escolaritzats al sistema educatiu andorrà i uns altres 43 a l’espanyol, la mateixa xifra que al sistema francès. 8 estaven en alguna escola bressol, 3 a l’aula taller, uns altres 3 tenien una ocupació laboral, mentre que 7 no tenien cap ocupació. 17 més es trobaven en altres situacions, com ara infants més petits de 3 anys que no estan escolaritzats o menors que es troben ingressats en centres terapèutics fora d’Andorra.

Quant a les mesures de protecció que s’han fixat per a aquests menors cal destacar que 17 van ser derivats a la família extensa (és a dir que han anat amb algun familiar), 13 van ingressar al Centre d’Acolliment d’Infants La Gavernera (on actualment resideixen 14 infants i adolescents) i cinc han anat amb una família aliena. Uns altres sis van ser derivats a un centre terapèutic.

Per últim cal destacar que que 42 d’aquests casos van arribar a l’equip d’atenció als menors a través de la Batllia; 39 per l’Àrea d’Atenció a les Persones i a les Famílies i 13 des de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat. 5 més van ser derivats des de la Policia.

(Text: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES