L’ens internacional de fallaires tindrà representació estatal, comunal i de les associacions

La comunitat fallaire del Pirineu s’ha reunit aquest dissabte a Andorra per avançar en la confecció d’una associació internacional, amb l’objectiu que pugui estar configurada de cara a finals d’any. La principal dificultat és que el nou ens representi la diversitat d’estructura de cada territori, i per aquest motiu s’ha establert que tingui tres nivells de representació: un nivell polític de representació dels tres estats (Andorra, França i Espanya), un nivell municipal o comunal i un tercer esgraó per a les associacions, que és la base que manté la festa. Paral·lelament, cada comunitat fallaire està elaborant un protocol amb les mesures a prendre per preservar la tradició. Els participants de la trobada també han destacat que, després que la Unesco declarés la festa patrimoni de la humanitat ja hi ha nous pobles del Pirineu, a banda dels 63 actuals, que estan treballant per recuperar-la.

La reunió del Comitè tècnic de “Les festes del foc dels soslticis als Pirineus” celebrada aquest dissabte al Comú d’Andorra la Vella ha servit per treballar les bases de la futura associació internacional de fallaires, per elaborar el seu logotip i per parlar de les mesures que cada comunitat ha d’aplicar per preservar la festa, declarada fa uns mesos patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco. La trobada ha comptat amb la presència de representants dels diferents territoris amb tradició fallaire del sud de França, Aragó, Catalunya i Andorra, i per primera vegada hi ha hagut representació dels fallaires de Sant Julià de Lòria.

Pel que fa a l’ens internacional, s’ha acordat un pla d’actuació per establir quina representació tindrà, tenint en compte que a cada territori hi ha estructures administratives molt diferents. En el cas de França, la responsable de Cultura i Patrimoni de l’ajuntament de Bagnères de Luchon, Michele Cau, ha explicat que les festes del solstici d’estiu no les lideren associacions sinó els ajuntaments, i que hi ha tradició de brandons als departaments de l’Haute Garonne i l’Haute Pyrenées. En el primer cas, però, per acabar-ho de complicar, hi ha tres comunitats de comuns amb tradició fallaire, que estan en vies de fusionar-se. Fins que no es faci la fusió, prevista per a l’any vinent, no podran entrar a formar part de l’associació internacional. Amb tot, Cau ha destacat el gran esforç que s’ha fet per a aquest “projecte transfronterer”, que ha qualificat de “gran aventura humana”.

Per la part espanyola, la comunitat fallaire té representació a l’Aragó, la Vall d’Aran i Catalunya, i les associacions hi tenen un pes més destacat. L’alcaldesa de Sahún (Aragó), Lourdes Ascaso, ha explicat que també s’està elaborant un protocol per a cada municipi, que ha de preveure com actuen les associacions i les mesures a prendre per preservar la festa. De la seva banda, el representant de l’associació Fia-Faia de Bagà, Xavier Pedrals, -una de les darreres entitats en formar part del comitè tècnic i l’única que crema falles per celebrar el solstici d’hivern- ha volgut posar de manifest la necessitat de crear un comitè científic que analitzi com es desenvolupa cada festa i si s’ajusten a la tradició.

Finalment, el president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, Santi Sànchez, ha indicat que per la part andorrana s’hauria de crear una taula nacional de fallaires que compti amb la participació dels comuns i del Govern. “La comunitat fallaire ha de tenir un pes important dins de l’associació internacional, perquè és la gent que fa possible la festa, però hi ha una sèrie de deures i acords a prendre entre els diferents estats que requereixen de la participació dels comuns i de cada govern”, ha assegurat.

Actualment, hi ha 63 pobles que celebren les festes del foc dels solsticis als Pirineus, però arran de la declaració de la festa com a patrimoni immaterial de la humanitat, hi ha dos nous pobles a la zona d’Isil que també volen recuperar la tradició perduda, i possiblement en sorgeixi algun més properament.  

Texti foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES