L’any 2013, el primer sense cap dia de qualitat d’aire dolenta

Durant l’any 2013 s’ha enregistrat una qualitat de l’aire excel·lent o bona (nivells 1 i 2) durant un 95% del temps, el que representa una lleugera millora respecte al 2012. No s’ha enregistrat cap dia amb una qualitat de l’aire dolenta (nivell 5), només 2 dies s’ha mesurat una qualitat de l’aire deficient (nivell 4) i 61 dies una qualitat regular (nivell 3). Així ho recullen les dades proporcionades pel departament de Medi Ambient.

La millora de la qualitat de l’aire a Andorra es deu principalment a la disminució dels nivells de contaminació per l’ozó i a l’absència d’episodis d’intrusió d’aire càlid del nord d’Àfrica que, altres anys, han provocat un augment notable dels nivells de partícules en suspensió. Puntualment també s’han detectat millores de la qualitat de l’aire en diferents indrets del país, com a l’avinguda Rocafort de Sant Julià de Lòria per l’entrada en funcionament del túnel de la Tàpia i a l’avinguda Carlemany per la restricció del trànsit de vehicles.

Dels resultats dels mesuraments a les estacions fixes de referència urbana i periurbana, representatives dels nivells de fons de la vall central, i a partir dels mostrejadors passius distribuïts per tot el país, es conclou que, durant el 2013, es compleixen els valors límit o de referència per el diòxid de sofre (SO2), el monòxid de carboni (CO), les partícules inferiors a 10 micres (PM10) i les partícules inferiors a 2,5 micres (PM2,5). Però s’incompleix el valor límit pel diòxid de nitrogen (NO2) a les zones properes al trànsit, excepte a Ordino i al Pas de la Casa.

Des del 2006 els nivells de contaminació han davallat significativament fins a estabilitzar-se en els darrers anys, principalment gràcies a la disminució de les emissions dels contaminants a l’atmosfera degut probablement a una millora de la mobilitat dels vehicles (disminució de la intensitat i de les retencions), a la disminució de les obres i dels moviments de terra i a la millora en l’eficiència energètica (controls sobre les calderes de calefacció i disminució del consum).

Cal destacar la disminució notable de la contaminació el cap de setmana, degut a l’alentiment de les activitats quotidianes, tot i l’important afluència de turistes en alguns períodes. Diàriament es registra un màxim de contaminació al matí i un augment menys agut a la tarda, a causa del trànsit de vehicles. A la nit s’enregistren els nivells més baixos.

Els valors recomanats per l’Organització Mundial de la Salut i fixats com a objectius 2016 pel Govern es compleixen per tots els pol·luents a excepció de l’ozó i de les partícules en suspensió PM10 i PM2,5.

Per a més informació consulteu: http://www.mediambient.ad/resultats/informes

 

TOTES LES NOTÍCIES