L’andorrana Jelena Pià elegida com a experta del Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona de l’ONU

La ministra Imma Tor i, en pantalla, Jelena Pià (SFGA)
La ministra Imma Tor i, en pantalla, Jelena Pià (SFGA)

Jelena Pià s’ha convertit en la primera candidata andorrana en ser escollida per a formar part d’un comitè d’experts internacionals, després de superar una votació enfront altres candidatures de 20 països. Així ho ha ressaltat la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, qui s’ha congratulat perquè Pià hagi estat escollida com a membre experta del Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (CEDAW) de l’ONU.

L’elecció és un reconeixement “a l’expertesa andorrana” i permet incrementar “la visibilitat d’Andorra” gràcies a la promoció i participació a diferents òrgans i comitès internacionals, ha assenyalat Tor. A més, ha emfatitzat que la voluntat del Ministeri es poder acompanyar altres experts andorrans perquè puguin ocupar aquest tipus de posicions i poder donar visibilitat al talent andorrà en esferes internacionals.

La ministra Tor ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta amb Jelena Pià, que hi ha participat de forma telemàtica des de Nova York. L’experta andorrana s’ha mostrat molts satisfeta per l’elecció i ha apuntat que durant la seva participació al comitè té la intenció de potenciar la lluita contra la violència de gènere, el multilingüisme en les relacions diplomàtiques, així com l’increment del diàleg del comitè amb altres organismes.

La candidata andorrana va assolir divendres aquesta fita en la votació de la renovació dels experts que formen part del CEDAW. En total, Jelena Pià, va obtenir 140 vots dels 188 possibles, sent la segona candidata més votada. L’acompanyaran els experts del Nepal, Països Baixos, Barbados, Suïssa, Líban, Oman, Xile, Kazakhstan, Xina i Austràlia. Cal recordar que el comitè, CEDAW, està compost per 23 experts independents i de gran competència en les àrees que té encomanades. Els experts són elegits per quatre anys pels estats part del Conveni, a proposta d’aquests, però efectuen la seva tasca de manera independent i no com a delegats o representants dels seus països. L’elecció dels experts del Comitè es fa cada dos anys durant la qual es renova la meitat dels experts.

El CEDAW es crea mitjançant el Conveni sobre l’eliminació de tots els tipus de discriminació envers la dona, que va ser adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1979 i que va entrar en vigor l’any 1981. Andorra s’hi va adherir el gener de 1997. El Conveni defineix el concepte de discriminació envers la dona i apunta una sèrie completa de mesures per a aturar-la. La funció del Comitè és servir de sistema de vigilància de l’aplicació del Conveni per part dels estats que l’han adoptat a través de l’examen dels informes que presenten els estats part.

Jelena Pià és llicenciada en Economia per la Universitat de Friburg (Suïssa) i té un màster en economia política internacional i desenvolupament per la Universitat de Fordham (Nova York, EUA). A més, té experiència de 25 anys en matèria de relacions internacionals, específicament en els àmbits de la justícia de gènere i la prevenció d’atrocitats massives amb l’augment del coneixement i sensibilització sobre la promoció i protecció dels drets humans i la igualtat de qüestions de gènere.

Entre els seus càrrecs, ha estat diplomàtica durant 11 anys a la Missió Permanent d’Andorra a les Nacions Unides, ocupant el càrrec de representant permanent adjunta. Ha estat assessora del Center for Women’s Global Leadership i Women’s Environment and Development Organization per a coordinar la campanya que va donar lloc a la creació de UNWomen, experta i chargée de mission a la Representació Permanent de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) sobre temes d’igualtat de gènere i de l’agenda dones, pau i seguretat. És també conferenciant en l’Institut de les Nacions Unides per a la Formació i la Recerca, professora assistent sobre la justícia de gènere al John Jay College Hofstra University. Els temes vinculats a la promoció del lideratge femení en les preses de decisions i la promoció dels drets de la dona han estat i continuen presents en els diversos llocs on ha desenvolupat la seva activitat.

TOTES LES NOTÍCIES