L’Alt Urgell aprova l’adhesió al Consorci de Salut i d’Atenció Social de cara a la prestació del SAD

Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, amb la presència de treballadores del SAD (RàdioSeu)
Ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, amb la presència de treballadores del SAD (RàdioSeu)

El darrer ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU) ha aprovat l’adhesió i aprovació dels estatuts del Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya, davant la possibilitat que a curt termini s’arribi a un acord amb aquest organisme per a la gestió del servei d’atenció domiciliària (SAD). La mesura ha tirat endavant amb el suport de pràcticament tota la corporació, atès que hi han votat a favor l’equip de Govern (Junts) i els grups de CP-Compromís i ERC, que entre tots plegats sumen 18 dels 19 consellers. La representant de la CUP hi ha votat en contra. Al ple hi van ser presents treballadores del SAD que van mostrar el seu escepticisme amb el possible nou acord i van suggerir que es dugui a terme una municipalització d’aquest servei. Una possibilitat que tots els grups que han aprovat aquesta mesura veuen poc viable.

La presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, ha explicat que amb aquesta aprovació es vol millorar la gestió dels serveis socials i especialment de l’atenció domiciliària, que els darrers anys ha viscut diversos episodis de conflictivitat, tant pel que fa a la prestació com a les reivindicacions laborals, “no sempre per causes raonades ni objectives” segons Lladós. En aquest sentit, el canvi ve motivat per la voluntat expressada, ara fa un any, per l’empresa pública Sumar de no seguir prestant el servei a l’Alt Urgell, després que l’havia assumit en substitució de l’empresa lleidatana Suport Assistencial, que havia generat moltes queixes, tant pel servei com pel tracte cap a les treballadores, que fins i tot es van quedar sense cobrar durant uns mesos.

Des de l’equip de Govern defensen que en aquell moment veien l’opció de Sumar com “la millor per a encarar el futur perquè treballa a tot Catalunya, té capital 100% públic i permetia tenir un mitjà propi per a prestar el servei a domicili”. En aquest sentit, Lladós lamenta “que també es va fer molt soroll al voltant d’aquella decisió, malgrat que des del Consell sempre es va intentar prendre la millor decisió”, i això ha provocat que després de l’any de contracte que hi havia pactat -amb opció de pròrroga- Sumar decidís no seguir a la comarca, tot coincidint amb l’inici de l’actual legislatura.

En aquest context, es va encetar un debat amb comissions informatives per a definir la nova etapa, amb la participació tant del Consell com de l’Ajuntament de la Seu i del Consorci d’Atenció a les Persones, per la qual cosa Lladós ha lamentat “que des d’algun grup de l’oposició es digui que no se’ls ha informat, quan tots tenim representació a l’assemblea del CAPAU i hi ha traspàs d’informació entre institucions”, si bé s’ha ofert a millorar aquesta tramesa d’informació si s’escau.



Complexitat de la prestació del SAD a l’Alt Urgell

Pel que fa al funcionament de l’atenció domiciliària, la presidenta comarcal ha recordat que l’Alt Urgell és una de les comarques més complexes per a prestar aquest servei a causa de la seva orografia i la presència de molts nuclis poc poblats i dispersos, més enllà de la Seu d’Urgell i el seu entorn. Malgrat això, creu que hi ha marge per a fer créixer el servei i defensa que això no es pot aconseguir amb una “gestió directa” perquè actualment és molt “farragosa” a nivell burocràtic i per això moltes administracions aposten per acords publicoprivats o, fins i tot, per l’externalització total. En aquest sentit, l’equip de govern defensa un model intermedi a través del Consorci d’Atenció Social de Catalunya, tal com havien suggerit des de la Fundació Sant Hospital.

Tot i que encara no es disposa de la proposta definitiva i de l’estudi de viabilitat, Josefina Lladós defensa que l’adhesió al Consorci és una passa necessària per a fer en el futur l’encomana de gestió si s’acaba decidint conjuntament amb l’Ajuntament de la Seu i amb el CAPAU, pensant també en la vinculació d’aquest servei amb el futur Hospital Comarcal i la nova residència de gent gran.

Des de Candidatura de Progrés-Compromís també defensen aquesta adhesió al Consorci d’Atenció Social, tot i que consideren que en el tema dels serveis socials i l’atenció domiciliària, l’Alt Urgell encara té molta feina pendent des de fa anys, com amb d’altres reptes de la comarca. El seu portaveu, Jordi Nadal, remarca la importància que l’equip de Govern doni a conèixer prèviament aquests canvis a la resta de grups “perquè no ens passi com va passar amb Sumar, que ens ho vam trobar damunt la taula”.

Sobre les queixes expressades al ple per les treballadores per la seva situació laboral, Nadal creu que cal garantir que una hipotètica subrogació es farà garantint el manteniment de drets del col·lectiu i la seva qualificació laboral. En tot cas, el portaveu socialista apunta que al Consell Comarcal no li correspon defensar la demanda que feien de municipalitzar el servei a la Seu d’Urgell, perquè no correspon a la institució comarcal prendre aquesta decisió i que, en tot cas, això ho haurien de determinar administracions superiors com la Generalitat o el Govern espanyol.

Jordi Nadal conclou que les treballadores han de tenir garantides unes bones condicions laborals i salarials i s’ha de garantir també que es presti un bon servei, però veu necessari planificar bé l’existència d’un SAD vinculat a la futura residència de gent gran, amb la previsió que calgui atendre entre 250 i 300 persones per a donar, així, resposta a l’actual demanda d’atenció a gent gran dependent a la comarca, que des de fa temps supera l’oferta de places existent, especialment a la Seu i el seu entorn.

Per això, considera raonable que es busqui un acord extern amb un ens com el Consorci de Salut i Atenció Social, després que el conveni amb Sumar no ha funcionat. Des de CP, hi afegeixen que l’actual estudi ‘Reviu’, que vol detectar casos de solitud no desitjada en pobles de l’Alt Urgell, s’hauria d’aprofitar per a localitzar més clarament les persones que a curt o mitjà termini poden necessitar aquesta atenció.

Per part d’ERC, Carme Lostao ha justificat el vot favorable perquè “és una mena de servei que en el moment actual, i amb la població que som ara (a l’Alt Urgell), no la podem gestionar d’una altra manera” que no sigui mitjançant un acord amb un ens públic extern. La portaveu del grup republicà creu que aquesta nova possibilitat “és una bona opció” i reivindica que “també ho era Sumar”. En tot cas, Lostao demana a l’equip de Govern “que mantingui l’atenció i la transparència com fins ara en el servei, perquè és el més important i perquè és un servei bàsic”, però, també “en el preu, perquè no se’n vagi de les mans i perquè sigui raonable aquest finançament a tres parts entre la Generalitat, els usuaris i els ajuntaments”. Alhora, reclama “que les treballadores mantinguin els seus drets professionals i laborals”. 

Al mateix apartat d’atenció a les persones, el ple del Consell ha tirat endavant la segona addenda del Contracte Programa 2022-2025 per a la col·laboració entre el DSO i els ens locals en matèria de serveis socials i d’altres programes relatius al benestar social.

[do_widget id=category-posts-pro-64]