Els presidents dels consells comarcals de l’Alt Pirineu, juntament amb la síndica d’Aran, s’han reunit aquest dilluns a Vielha per a seguir l’evolució dels temes que en els darrers mesos han posat damunt la taula per a reivindicar més atenció i recursos i una veu pròpia pel Pirineu.
Un dels punts que s’ha tractat àmpliament ha estat la candidatura per a organitzar els Jocs d’Hivern el 2030, després que aquesta setmana passada el Govern espanyol confirmés el seu suport al projecte, en el marc de la reunió que Pedro Sánchez va dur a terme amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Davant d’aquest fet, els sis ens supramunicipals de l’Alt Pirineu i Aran demanen que el territori torni a tenir, com més aviat millor, informació puntual de l’estat de la candidatura, tenint en compte que precisament aquest setembre vinent tenen previst fer una trobada conjunta amb Aragonès.
Des de la presidència dels consells comarcals pirinencs i del Conselh d’Aran s’ha coincidit a valorar com a important aquest suport de l’Estat a la candidatura olímpica, però esperen que les comarques i els municipis afectats puguin participar de primera mà en el desenvolupament del projecte.
Abans d’aquesta anunciada reunió amb Pere Aragonès, els sis representants del territori -entre ells la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós- preveuen fer una sessió prèvia amb el director de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el nou delegat de govern a l’Alt Pirineu i Aran, l’olianès Ricard Pérez. I és que, a banda de la candidatura olímpica, al president de la Generalitat també se li vol traslladar la reivindicació de desplegar les conselleries del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran, aconseguir “més fortalesa i finançament” pels consells comarcals i conèixer l’estat de les lleis de muntanya i de territori.
D’altres temes que han centrat la trobada han estat els problemes de finançament dels consells comarcals (pel retard del Govern de Catalunya i de la Diputació de Lleida a ingressar les subvencions que han de gestionar), els pocs recursos que es reben per a millorar els accessos a nuclis o per a treure neu a l’hivern, i els problemes de cobertura mòbil en molts pobles. Sobre aquest darrer punt, a la sessió d’aquest dilluns s’ha criticat durament “les grans operadores que donen al Pirineu un servei deficient o directament el tallen, en ser nuclis amb poca població”. Una situació en què s’hi ha trobat darrerament el municipi alturgellenc de Cava, entre d’altres.
Finalment, a la reunió s’ha acordat elaborar un document en què es recolliran els arguments i les línies d’acció bàsiques que des de l’Alt Pirineu i l’Aran es consideren “ineludibles d’afrontar” en els propers deu anys per a garantir el futur de la regió.