El secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, Cesar Marquina, ha presentat aquest dijous al matí l’inici dels serveis de la nova Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra (ANC-AD). Aquest organisme públic té per objectiu fonamental garantir la ciberseguretat al territori del Principat, així com protegir la seguretat pública en el ciberespai, anticipant i mitigant els atacs en matèria de seguretat de les xarxes i sistemes d’informació.
En aquest sentit, Marquina ha posat en relleu que l’Agència es constitueix com a “punt únic i centralitzat de contacte tècnic per a qualsevol aspecte o incident vinculat al voltant del ciberespai” tant en l’àmbit nacional com internacional. De fet, ha afegit, l’ANC-AD ja ha començat a desenvolupar una xarxa de contactes i relacions amb altres agències i equips de resposta d’incidents d’altres països amb la voluntat de “col·laborar per ser més eficients en la resposta”.
En la seva posada en marxa, després que Govern aprovés el seu Decret de creació l’octubre del 2021, l’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra comença inicialment amb el servei d’alerta precoç, que ja està en funcionament. Amb aquest servei d’alerta precoç, el secretari d’Estat ha manifestat que “es monitoritzen totes aquelles vulnerabilitats que poden tenir els sistemes d’informació i que van sorgint a escala mundial amb la finalitat de traslladar-les als nostres usuaris, que són responsables de seguretat i informació de la gran majoria d’empreses d’Andorra”.
A la vegada, amb la posada en marxa de l’ANC-AD, Cesar Marquina, ha destacat que també s’ha activitat el servei de monitoratge de xarxes i d’Internet “en la seva profunditat” per tal “d’identificar paraules claus en les quals es poden veure possibles intents o voluntats de comprometre serveis d’Andorra o bé persones públicament exposades d’Andorra i d’aquesta manera poder anar preparant i anticipant la resposta”.
Per al seu funcionament, l’Agència s’ha dotat d’un Equip de Resposta de Referència per abordar els incidents de seguretat en les xarxes i els sistemes d’informació. Actualment, l’equip de resposta està format per especialistes externs que treballen de manera coordinada amb altres professionals del sector tant del públic com privat.
Així doncs, l’ANC-AD neix amb la voluntat d’esdevenir el punt de referència en matèria de ciberseguretat per a les administracions públiques i entitats privades, especialment per als sectors estratègics representats per les entitats proveïdores de serveis essencials i de serveis importants així com de les infraestructures crítiques.
A més, el secretari d’Estat ha emfatitzat que l’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra posarà en marxa pròximament nous serveis amb la voluntat de “conscienciar i divulgar” sobre la importància de la ciberseguretat a la ciutadania, empresaris i administracions públiques. “Conscienciar i fer passar el missatge que en el món digital, per molt que siguem un país petit entre dues fronteres físiques, en el món digital estem exposats a amenaces”, ha afirmat.
Cesar Marquina ha remarcat que la creació i activació de l’ANC-AD s’emmarca en el Programa de Transformació Digital del Govern, en el qual es considera que la ciberseguretat és un dels pilars més rellevants per garantir els principis de disponibilitat, integritat i confidencialitat de la informació en l’actual context digital.
Finalment, Marquina ha volgut recordar que actualment es troba a tràmit parlamentari el Projecte de llei de mesures per a la seguretat de les xarxes i dels sistemes d’informació. Un text que permetrà reforçar la seguretat dels actors implicats i essencials contra possibles ciberatacs. Justament, el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics ha assenyalat que l’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra també acompanyarà a les empreses a adaptar-se a la futura llei.