L’absència d’un registre és la principal mancança per garantir l’efectivitat del testament vital

Tot i que avui en dia és possible fer a Andorra un testament vital per certificar les voluntats en cas de quedar incapacitat, el principal problema d’aquesta pràctica és l’absència d’un registre on es pugui consultar si una persona en disposa. Així ho ha posat de manifest el notari Josep Estañol en una xerrada-dinar organitzada pel Rotary Club aquest dimarts. Davant d’això, el notari recomana a les persones que vulguin fer un testament d’aquest tipus que lliurin una còpia a les persones properes que puguin avisar de la seva existència si mai arribés el cas.

Josep Estañol ha explicat aquest dimarts davant d’una cinquantena de persones que el testament vital és un document que defineix què succeeix en el moment que una persona queda incapacitada però no traspassa. En aquestes situacions, poden sorgir moltes qüestions a tractar que el pacient no pot decidir per ell mateix, com ara el tracte a rebre davant una malaltia degenerativa, l’aplicació de tractaments agressius, la donació d’òrgans, i fins i tot les darreres voluntats en relació al tipus de funeral o sepultura. Al testament vital es designa la persona de confiança que el pacient vol que prengui per ell aquestes decisions.

Tal com ha apuntat Estañol, el testament vital és una opció que genera debat i entra en qüestions morals ja que es parla de morir dignament, i de l’eutanàsia passiva i activa. El notari també ha posat de manifest que a Andorra no hi hagi un registre de testaments vitals que garanteixi l’efectivitat d’aquesta pràctica, i ha recomanat a les persones que vulguin fer un testament d’aquest tipus, que en lliurin una còpia a les persones properes per tal que en tinguin constància.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *