La taxa de reciclatge de residus urbans de 2024 es manté estable, entorn del 50%

Reunió de la Comissió de Coordinació del Pla Nacional de Residus (SFGA)
Reunió de la Comissió de Coordinació del Pla Nacional de Residus (SFGA)

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha presentat aquest dijous els resultats de la gestió dels residus del país durant el 2024 davant de la Comissió de Coordinació del Pla Nacional de Residus (PNR), formada per representants dels comuns i del Govern, així com de membres de la societat civil. Durant l’any passat es van generar un total de 173.355 tones de residus, de les quals 50.324 tones són residus urbans, que estan formats per aquells que es generen a les llars i per aquells que es generen als serveis i comerços (que tenen una composició similar als de les llars).

D’aquest residus, el 49,2% van passar per un procés de reciclatge, un percentatge que es manté constant durant els darrers anys. La xifra de 50.324 tones de residus urbans representa un 1,4% més respecte al 2023, i tot i que l’increment de la població equivalent que ha experimentat el país ha estat major, s’assoleix l’objectiu de reducció de la generació de residus del 20% per persona i any.

“Malgrat l’increment de població, el país registra gairebé la mateixa quantitat de residus urbans generats, fet que s’explica per la prevenció en la generació de residus”, ha explicat el ministre Casal durant les declaracions davant de la premsa després de la celebració de la comissió. Tot i que s’ha assolit el percentatge objectiu de reciclatge, Casal també ha assegurat que cal treballar de forma intensa amb els comuns, que són els qui tenen la competència en matèria de recollida selectiva, per a avançar en els pròxims objectius que marca la Llei d’economia circular i el Pla Nacional de Residus.

Pel que fa a les dades de recollida selectiva, el paper i cartó i el vidre arriben a un percentatge de reciclatge entorn del 60%, els envasos lleugers al 24%, la matèria orgànica a l’11% i el tèxtil assoleix el 4%.

Durant la comissió també s’han comentat les diferents accions que s’han dut a terme del Pla Nacional de Residus i de l’estratègia nacional d’economia circular per tal d’arribar a assolir els objectius de la Llei d’economia circular. En el marc de les iniciatives relacionades amb la prevenció de residus, s’ha destacat l’impuls de la campanya per al repartiment gratuït de copes i calces menstruals.



Ampliació de la campanya de distribució de copes i calces menstruals

Precisament en aquesta matèria, el ministre Guillem Casal ha avançat que la campanya ‘La meva menstruació, la meva decisió. Sostenibilitat, salut i estalvi’ s’ampliarà a partir de la setmana que ve a tota la població menstruant del país. L’acció, que es va posar en marxa el novembre passat per a persones joves d’entre 12 i 35 anys, ara s’amplia a totes les dones menstruants amb el repartiment gratuït d’una copa o calça reutilitzables. “En la primera fase de la campanya hem posat el focus als joves del país per estimular el canvi d’hàbits i ara volem arribar a tota la població”, ha explicat Casal.

A més, en la segona fase de la campanya, que s’iniciarà el pròxim dimecres, 16 d’abril, també s’amplien els diversos punts de distribució dels productes per tal d’arribar de forma més fàcil a totes aquelles persones que vulguin recollir el producte de forma gratuïta. Així, es podrà recollir una copa o calça reutilitzable per persona als punts següents:

– Punts d’informació juvenil parroquials.

– Centres d’Atenció Primària, en horari de dilluns a divendres de 16.00-18.30h:

CAP de Canillo CAP d’Encamp CAP d’Ordino

CAP de La Massana

CAP d’Andorra la Vella

CAP La Sardana

CAP de Sant Julià de Lòria

CAP d’Escaldes-Engordany

CAP del Pas de la Casa*

*Dilluns/Dimarts/Divendres: 8.00-16.00h i Dimecres / Dijous: 8.00-13.30h i de 15.30-18.00h.

– Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramadera (Av. Tarragona, 58-62. Ed. Les Columnes (Andorra la Vella).

– Oficines d’Andorra Sostenible (Av. Dr. Mitjavila, 5, Planta baixa – Ed. Bomosa – Alba (Andorra la Vella).

Per a obtenir els productes, la persona interessada haurà de facilitar el NIA. L’entrega del producte serà immediata, fins a exhaurir les existències. Només es lliurarà un producte per persona. El personal implicat en la distribució informarà i aclarirà dubtes sobre la utilització correcta d’aquests productes.

L’acció, impulsada pel Ministeri de Medi Ambient i treballada de forma transversal amb Salut i Igualtat, té per objectiu la promoció de productes vinculats a la menstruació que siguin reutilitzables per a minimitzar els redius i garantir un accés lliure i equitatiu. Tota la informació es pot consultar a https://www.govern.ad/lamevamenstruacio.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]