La taxa d’atur se situa en l’1,7% al setembre

El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ha presentat, aquest dimarts, el balanç d’indicadors de l’any 2017, entre els que ha destacat la taxa d’atur, que se situa en l’1,7% (amb dades del mes de setembre) i la creació neta de negocis, que el 2017 ha tingut la millor xifra, amb 490.

Per primera vegada s’ha presentat la taxa d’atur del país, elaborada amb l’enquesta de població activa, que permet homogeneïtzar la informació sobre l’atur i comparar-la amb altres països. La taxa d’atur ha evolucionat a la baixa des de l’any 2012 fins arribar a situar-se en un nivell molt baix, de l’1,7% al setembre del 2017. Aquesta dada, tal com ha mostrat el ministre, evidencia una recuperació del mercat laboral continuada, ja que va acompanyada de l’augment progressiu del nombre d’assalariats, l’increment de la massa salarial, la reducció del nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació i l’augment dels llocs de feina oferts.

La taxa d’atur de l’1,7% situa Andorra en bona posició respecte a d’altres països com França i Espanya, que amb dades del 2016 tenien taxes del 9,4% i 17,3%, i respecte a la mitjana d’Europa (7,7%) i de l’OCDE (5,8%).

En el marc del balanç d’indicadors, el ministre també ha aportat les dades d’altes i baixes d’establiments, que el 2017 han registrat la millor xifra històrica. Així, s’han obert un total de 987 establiments i se n’han tancat 497, el que suposa una creació neta de 490 establiments. En aquest sentit, el ministre ha assenyalat que aquesta dada dona continuïtat a la tendència de millora dels darrers anys.

Pel que fa a la inversió estrangera, el ministre ha avançat que les dades de tancament d’any es podran presentar en una roda de premsa específica en les properes setmanes. Amb les darreres dades, del mes d’octubre, es preveu poder assolir nivells similars en quant a inversions als anys 2014 i 2015. Així, el ministre ha calculat que el volum d’inversió estrangera se situarà a final d’any a l’entorn del 3% del PIB, un valor que Saboya ha considerat positiu.

Quant al volum d’inversió presentada, s’ha situat en 141 milions d’euros, la inversió autoritzada en 123 milions d’euros. La inversió formalitzada a octubre de 2017 se situava en 69 milions d’euros. No obstant això, la previsió és que la xifra augmenti amb el tancament de les dades.

Finalment, el ministre ha volgut exposar algunes dades que serveixen per presentar el país a l’exterior amb rànquings elaborats per organismes externs. Així ha remarcat el fet que Andorra se situï entre els deu primers països del món, al rànquing de The World Bank Group sobre estabilitat institucional i absència de violència i sobre efectivitat governamental, així com al rànquing d’accés i qualitat en la salut al rànquing de The Lancet.

TOTES LES NOTÍCIES