La Seu: La Germandat de Sant Sebastià apadrina una ruca

L'acte d'apadrinament de la ruca serà dissabte
L’acte d’apadrinament de la ruca serà dissabte

La Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell organitza un acte per a presentar l’apadrinament d’una ruca de raça autòctona catalana, que han impulsat des de l’entitat. La presentació tindrà lloc aquest dissabte a les 12 del migdia, al carrer Major. L’exemplar es podrà veure a aquella hora, quan es començarà una cercavila amenitzada per la ‘Improvisada Orquestra Mundial’, que avançarà cap al carrer dels Canonges i finalitzarà a la plaça Patalín.

L’acte comptarà amb un parlament a càrrec de Josep Lluís Piqué, president de l’Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana (AFRAC). Per a acabar, es repartirà coca i xocolata per als assistents.

L’AFRAC, amb seu a Banyoles, treballa des de fa anys per a la preservació de la raça pròpia de ruc català, que durant molt de temps ha gaudit de prestigi internacional. L’origen de l’espècie se situa en l’arribada, segles enrere, d’exemplars d’Àfrica i l’Orient Mitjà, que fruit d’una mescla van donar pas a una nova raça. De fet, a l’època de l’Imperi Romà l’escriptor i naturalista Plini el Vell (al segle I d.C.) ja esmentava l’existència d’un tipus de ruc singular a la Plana de Vic, llavors anomenat Ausetà. Segles més tard, la seva resistència i bon caràcter va fer que n’hi arribés a haver més de 50.000 exemplars i que fos exportat arreu del món, especialment als Estats Units, on va donar peu a una nova raça.

Al segle XX, però, el ruc català va entrar en declivi a causa del procés de mecanització i actualment en resten poc més d’un miler. Això ha fet que les darreres dècades s’hagi endegat accions per a preservar-lo. Els principals impulsors han estat el ramader osonenc Martí Salvans (1898-1983), que poc abans de morir va ser condecorat amb la Creu de Sant Jordi en reconeixement a aquesta tasca, i el berguedà Joan Gassó i Salvans, que ha dedicat tota una finca de la seva propietat a fomentar-ne la reproducció i oferir-hi visites guiades, a Can Fuïves d’Olvan. Aquests darrers anys l’espècie també ha estat reivindicada com un emblema de Catalunya i de la catalanitat, amb la posada en venda de molts elements promocionals amb la seva imatge.

[do_widget id=category-posts-pro-64]