El projecte “Pobles Abandonats. Una herència universal per al coneixement i el desenvolupament del territori” organitza a la Seu d’Urgell una jornada per a analitzar l’estat de la qüestió del projecte. La jornada està promoguda per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Aquesta jornada es portarà a terme el dissabte 28 de gener, a les 12.15 hores, a la Sala Immaculada (C. del Carme, 9), a la Seu d’Urgell. El projecte Pobles Abandonats neix l’any 2018 a partir d’una experiència docent i documenta els nuclis despoblats a Catalunya. Des de la perspectiva històrica i científica, el projecte aborda les tendències poblacionals del territori i vol esdevenir una eina de treball per a les administracions i agents locals.
Entre els col·laboradors del projecte es troben: l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, el Museu de la Vida Rural, l’Institut d’Estudis Catalans, Agrupació d’Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE).
A més, el projecte compta amb el suport del Ministerio de Ciencia e Innovación i de la Xarxa Vives d’Universitats.
PROGRAMA DE LA JORNADA
12.15 h. Inauguració de la Jornada. Salutació per part de les autoritats.
- Estat de la qüestió, a càrrec d’Òscar Jané, professor de la UAB, i M. Carme Jiménez, directora de l’IRMU, coordinadors del projecte.
- Taula de presentacions:
- Elaboració de mapes i creació de patrons en el marc del projecte, a càrrec d’Albert Pèlachs (Universitat Autònoma de Barcelona, director del Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya, impartit per les universitats UdL, UAB, UB, URV i UdG amb la col·laboració de l’IDAPA).
- Aportacions del projecte a l’Agenda Rural de Catalunya, a càrrec d’Eduard Trepat (coordinador d’innovació d’ARCA-Associació d’Iniciatives Rural de Catalunya).
- La tecnologia mòbil 5G i el seu impacte en l’entorn rural. El cas de les Terres de l’Ebre, a càrrec de Manuel Fandós (Universitat Rovira i Virgili).
- Vinculació del projecte amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (Agenda 2030), a càrrec d’Ernest Cabré (geògraf i coordinador del Grup de Tarragona del projecte “Pobles abandonats”).
- Elaboració de mapes i creació de patrons en el marc del projecte, a càrrec d’Albert Pèlachs (Universitat Autònoma de Barcelona, director del Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya, impartit per les universitats UdL, UAB, UB, URV i UdG amb la col·laboració de l’IDAPA).
La jornada és lliure i oberta al públic. No cal inscripció prèvia.
Més informació sobre el projecte: www.poblesabandonats.cat.