La Setmana Santa i la Pasqua

La data apropiada (el diumenge després de la primera lluna plena de primavera), els cristians commemorem la Resurrecció de Crist (la Pasqua) . Aquesta commemoració es prepara amb els quaranta dies de quaresma i se celebra resseguint els passos de Jesús cap al Calvari.

Comencem el diumenge de Rams fent memòria de l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. El Dijous Sant recordem l’últim sopar de Jesús amb els apòstols, on es va instituir el sagrament de l’Eucaristia. El divendres commemorem la passió i mort del Senyor a la Creu. Finalment, el Dissabte Sant, ho passem esperant prop del sepulcre de Crist la seva resurrecció, que celebrem joiosament aquella nit a la Vetlla Pasqual, que obre les grans celebracions del Sant dia de Pasqua, que s’allarguen durant 50 dies fins a la Pentecosta, la festa de la arribada de l’Esperit Sant.

Per què la Pasqua dura 50 dies?

És una data simbòlica, equivalent a set setmanes, signe de plenitud i imatge de l’eternitat que esperem obtenir amb la resurrecció de Crist que és senyal de la nostra pròpia resurrecció. De fet, el dia 50, el diumenge de Pentecosta, els deixebles van rebre la plenitud de l’Esperit Sant i començaren a predicar l’Evangeli. Va ser el principi de la vida de l’Església, i l ‘inici de l’acció evangelitzadora que perdura en l’Església Missionera.

Per què és la Pasqua el temps més important per als cristians? La celebració de la Pasqua, com a tal, implica el començament d’un camí iniciat en la quaresma, amb la proposta d’abstinència. Una abstinència que té a veure no només amb el material, sinó també amb els sentiments. Començar a canviar l’enuig per la comprensió, l’arrogància per la humilitat, l’egoisme per la generositat, l’amargor per l’esperança.

La Pasqua de resurrecció o dia de Pasqua té un especial significat per als catòlics i cristians, ja que l’Església celebra la resurrecció de Jesús, la derrota de la Mort i el triomf de la Vida.

La història s’inicia a través dels Ous de Pasqua. L’ou era la representació del naixement la nova vida. Aquests ous eren decorats amb colors i formes decoratives, ja que al seu torn aquesta data més o menys coincidia amb l’arribada de la primavera.

La mona és el dolç típic de Pasqua a Catalunya. Aquí a Andorra i en Catalunya existia la tradició que el padrí regalés la mona al seu fillol / a el diumenge de Pasqua. Després el dilluns de Pasqua es reunien les famílies en el camp i es menjaven les mones, per això es diu el “dia de la mona”. Simbolitzava que s’havien acabat els dies d’abstinència de la Quaresma. Antigament les mones que menjaven eren de massa i ous durs.

Bé, ahir vaig preparar la mona amb un pa de pessic sense gluten, substituint la farina de blat per la de blat de moro, la qual posseeix un valor nutritiu inferior al de la farina de blat, particularment per ser deficient en niacina (vitamina del grup B), i per tenir una riquesa proteica relativament baixa.

Això fa que aquest esponjós pa de pessic no tingui gluten, per la qual cosa podrà ser consumit per aquelles persones que pateixen de celiaquia.

Farcida de confitura de fruits del bosc, coberta amb una lleugera capa de xocolata i per decorar nata i uns ous de xocolata blanca, sempre cal posar un per a cada petit, que no es barallin, al costat d’altres com les “torrijas”, té també innombrables variacions, sent la més tradicional la massa elaborada amb farina, sucre, ous i sal. No obstant això, ha anat evolucionant i solen estar recobertes de xocolata, i amb formes cada vegada més espectaculars, arribant a ser autèntiques escultures de xocolata amb formes d’allò més diverses, des futbolistes fins a personatges infantils i competint les pastisseries de cada ciutat per fer la Mona més espectacular.

Ingredients;

6 ous, 250 gr. de sucre, 75 gr. de maizena, 50 gr. de farina de blat de moro i la ratlladura de ½ llimona.

Separa les clares dels rovells dels ous. Les gemmes les batrem amb el sucre i la ratlladura de llimona fins aconseguir una crema blanquinosa. Ara afegeix la maizena i la farina de blat de moro tamisades. Barreja bé fins que ens quedi una massa sense grumolls. D’altra banda, munta les clares a punt de neu i incorpora-se-les al preparat anterior. Aboca el resultat en un motlle folrat amb paper vegetal o untat amb mantega. S’enforna a 180 º C durant 45 minuts. Per a la decoració

Anisets de colors, boletes de xocolata, panses, cireres per decorar, ametlles laminades. Ous cuits pintats amb colorant alimentari o ous de xocolata. i ja tenim les nostres mones de Pasqua llistes per menjar. Per menjar, les podem untar amb mantega, melmelada, una mica de formatge. Acompanyades d’una xocolata calenta, tenim un esmorzar deliciós o berenar per als dies de Pasqua, o per a qualsevol ocasió. Us animeu?

Bon profit i que tots tinguin un feliç dia de pasqua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *