La primera onada de calor de l’estiu

Francesc Mauri
Francesc Mauri

El mes de juny es va portar de meravella a diferència del mateix mes de l’any 2022 o 2023. Fins i tot maig, havia estat així. Juliol va apretar de forma més notable. Puntes de calor diversos dies i, coincidint amb els darrers dies de mes, va arribar el que tècnicament s’anomena “onada de calor”. Es tracta de superar durant tres dies consecutius a diversos observatoris uns valors de referència de l’estadística climàtica en forma de superació de percentils. Deixem-ho aquí per a no marejar.

L’article vol fer èmfasi en la calorada desbocada que vàrem viure. Segons l’observatori no ha estat excepcional, però, en general, s’hi va acostar. Els 42 o 43 graus de diversos observatoris de l’Empordà es van acostar als rècords respectius assolits el juliol de l’any passat. Els valors assolits a molts punts interiors i del prelitoral també s’hi van acostar. Destaca però, l’Observatori Fabra de Barcelona, organisme de la RACAB, Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona. Aquest observatori arrenca les seves mesures sistemàtiques i regulars l’any 1914. El 6 de juliol de l’any 1982 va assolir els 39,8 °C. Per tant, mai Barcelona havia assolit fins al passat dimecres 31 de juliol. Aquell dia van ser 40,0 °C. Nou registre històric en cent deu anys de dades.

Que només hagi caigut aquest rècord no li ha de treure contundència a aquesta onada de calor. De fet, a molts observatoris s’han quedat a les portes, tal com explicava abans. L’observatori de Banyoles, amb dades des del 1920, va arribar aquest 31 de juliol als 42,4 °C. Tercer valor més alt des de principis del segle XX. L’absolut es va produir el 18 de juliol del 2023 amb 44,2 °C i el de segona posició va caure el 5 de juliol del 2015 amb 42,7 °C.

D’aquesta calorada també cal ressaltar les temperatures que s’assolien algunes matinades. Per exemple, la del 31 a l’1 d’agost. Aquell dia, a les 06 h, el termòmetre assenyalava valors entre 24 i 28 graus a nombrosos observatoris del prelitoral, interior i alguns de la costa o el Prepirineu. Només el Pirineu quedava amb valors, clarament inferiors.

Per cert, als observatoris de Barcelona-Fabra o Banyoles i, ben segur que a molts més, la majoria dels rècords de calorades es concentren aquest segle.

A Banyoles per exemple, fins a l’any 2002 mai s’havia arribat als 40,0 °C. Entre el 2003 i l’actualitat ja ha passat 9 cops.

Les calorades fa temps que truquen a la porta i no paren d’augmentar.

[do_widget id=category-posts-pro-64]