La poetessa Josefina Obiols, presentada per Robert Pastor a la VIII edició de “l’Autor i la seva obra”

La VIII trobada del cicle “L’autor i la seva obra” va comptar amb la poetessa andorrana Josefina Obiols, a la qual va presentar l’escriptor i també poeta Robert Pastor. Es va celebrar tal com estava programat, el passat djous dia 20 de juliol, a l’espai habitual de la Cafeteria del Centre Cultural  La Llacuna d’Andorra la Vella.

Robert Pastor va fer referència a les experiències compartides amb la poetessa que coincideixen en algunes activitats com a membres del jurat del Cercle de les Arts i les Lletres, com són els Jocs Florals Infantils i Jovenils que organitza l’històrica entitat, així com en la Nit Literària Andorrana.

Pastor va recordar els diferents guardons que la Josefina Obiols ha rebut al llarg dels anys, ja que de ben jove i després de diferents premis literaris, va ser proclamada “Mestra en Gai saber” (1975).   

Dotze anys més tard, la poetessa Josefina Obiols publicava a Edicions Pirene, editorial dirigida pel també poeta i escriptor Esteve Albert i Corp (1914 – 1995) , el que seria el seu primer llibre titulat “Poemes”.

 Prologat pel propi Esteve Albert , el poemari incloïa temes com “Cançó”, “El nom de la poetessa”, “Patria”, “Cant a la Verge”, “Tot l’enyor d’un ahir”, “Somni d’amor”, etc. S’han  de destacar els poemes “Canòlic” i “Llibertat”. Aquest últim  va guanyar l’Englantina d’Or i va ser seleccionat per a il·lustrar una placa en forma  de mosaic a l’escala  d’accès de l’antiga presó de Casa la Vall, un indret en el qual la llibertat és molt important. Per altra banda,  el llibre “Poemes” (1987), anava acompanyat  de les il·lustracions i dibuixos realitzats per la Rosa Obiols,  germana de l’autora.

A continuació,  Robert Pastor va dir que admira la fidelitat de l’expressió poètica de la Josefina Obiols,  que sovint empra un llenguatge aliè al desenvolupament del pensament del 86 i que l’escriptor classifica  com a continuador del llenguatge del romanticisme.  

Del segon llibre de la Josefina Obiols, “Pensaments”,  segons l’escriptor Robert Pastor, els poemes presenten una fórmula planera i lineal apropant-nos a l’estil de Joan Ramon Gimenez ( 1881 – 1958). Prologat per Joan Burgués i Martisella, president del Cercle de Les Arts i Les Lletres, el llibre esta dividit en tres parts:  “Somnis”, “Tristeses” i “Vida”, que es complementen en un altre apartat de poemes escrits en llengua francesa. Conté un annexe final, que aporta una interessant “Documentació gràfica”             

Robert Pastor considera l’apartat de poemes en llengua francesa com un complement important per entendre el conjunt , així com la influència de l’Escola francesa en la vocació literària de l’autora, que al seu moment va dedicar el llibre “Pensaments” a Paquita Mandicó (Madame Martí) (ACS).

L’autora va explicar que deu el seu desenvolupament poètic a la seva etapa escolar que estava basada en la tècnica Freinet. La principal aportació pedagògica de Celestin Freinet (1896 – 1966) es podría resumir en la seva experiència en l’aplicació de… “la impremta com a mitjà pedagògic”. És un mètode obert que segueix actualitzant-se a través dels seus nombrosos seguidors, pedagocs i mestres principalment. 

Josefina Obiols també va apuntar, que al seu dia, el Liceu Compte de Foix del Principat, va adoptar part dels seus poemes per les seves classes de Literatura (1995 – 1998).

Tanmateix l’autora diu que té un altre poemari pendent d’editar,  amb el títol : “El camí de la Font” (Escrit entre l’any  1996 i l’any 2000).

Paral·lelamanet, la poetessa ens va recitar alguns dels seus poemes més estimats i d’altres que els assistents li varem demanar. “Llibertat” és un d’ells i en em permeto transcriure un fragment per als lectors:

 “Ales que voleu esteses / escampeu la llibertat,/ que aquells records d’infantesa/ del meu cor no s’han esborrat. /…Pels Prats  i les muntanyes,/ dins l’aigua i per la neu,/ mon cor sensible no enganya, / sols reclama el que ès seu./… Vaig passar per la ribera,/ vaig pujar un camí estret / i, arribant dalt la muntanya,/ vaig cridar als quatre vents… “

S’ha de destacar que alguns dels poemes, escrits per la Josefina Obiols, han estat musicats, per Mossèn Agustí Romero (ACS) i d’altres per la Natàlia Solà i en ambdós casos han estat cantats al seu dia per la “Coral Rocafort” i “Joves Veus” de Sant Julià de Lòria, la seva parròquia . Altres poemes de la mateixa autora es van incloure a l’espectacle poètico-musical “Interiors”, que es va presentar a la Massana l’any passat ( 30.9.2016), un  reportatge que també es va publicar a la Revista Àgora Cultural núm. 29 (10.4.2017) aixì com, en aquest mateix mitjà (Forum.ad).         

En una altra línia la Josefina Obiols ens va confiar un altre projecte que va iniciar l’any 2009 i que gira a l’entorn de les pedres  i la natura. L’autora   ens va dir que té previst d’organitzar una exposició, sobre la qual  ja ens informarà  oportunament.

Per part de l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra,  s’ha de destacar la seva valuosa aportació al Cicle “L’autor i la seva obra” en el que ella ha merescut un espai preferent en la “poètica”, en aquesta la VIII edició del programa,  que continuarà  passat les vacances d’estiu.

Així que la propera cita de “L’autor i la seva obra” serà el 21 de setembre 2017,  amb l’escriptora Ludmilla Lacueva, autora, entre altres, del llibre “Els pioners de l’hoteleria andorrana del segle XVI al segle XX” (2001).

Serà en l’horari  habitual a les 19.45 h. a la Cafeteria del Centre Cultural de La Llacuna i amb el suport  del Comú d’Andorra la Vella.    

TOTES LES NOTÍCIES