La Plataforma de Funcionaris confia que la Llei de les retallades quedi anul·lada abans del novembre

La Plataforma de Funcionaris confia que abans del mes de novembre la Llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal quedi anul·lada pels tribunals. Aquest dimarts els funcionaris van entrar la demanda a la Batllia per procediment urgent demandant la vulneració del Dret Fonamental a la Llibertat Sindical, i abans del 18 de maig hauran de tenir una resposta. Segons preveu l’advocat Manuel Pujadas, sigui quina sigui la resolució, serà apel·lada per una de les parts i, per tant, el Tribunal Superior haurà de prendre una nova decisió que amb tota probabilitat derivarà en un recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Tot aquest procés es podria allargar, com a molt, fins el mes de novembre, segons els càlculs dels advocats.

Text: Si tot va segons el previst, la demanda contra la Llei de les retallades hauria de quedar tancada abans del mes de novembre. L’advocat Manuel Pujadas explica que el procés arribarà amb tota probabilitat fins al Tribunal Constitucional, perquè sigui quina sigui la part que obtingui la raó, l’altra se sentirà vulnerada i presentarà un recurs d’empara. Primer, però, la batlle té fins el 18 de maig per dictar sentència de la demanda presentada aquest dimarts. Amb aquesta sentència s’apel·larà al Tribunal d’Apel·lacions i la sala Administrativa del Tribunal Superior haurà de tornar a dictar sentència en un termini màxim d’un mes. Amb la resolució, la part vulnerada presentarà un recurs d’empara al Tribunal Constitucional, que compta amb tres mesos per dictar sentència.

Pel que fa a arribar al Tribunal d’Estrasburg, de moment els funcionaris no s’han plantejat l’opció, tot i que no descarten res. L’advocat Pujadas, però, confia que no caldrà arribar-hi, ja que assegura que té confiança ‘en la independència del poder judicial’, i que per tant la Llei quedarà anul·lada.

Els principals arguments de la demanda són que s’ha vulnerat el dret a la negociació que forma part de la llibertat sindical. Segons dicta la Llei de la Funció Pública, els projectes de llei que afectin als funcionaris s’han de negociar en la comissió consultiva de la Funció Pública, que ha d’emetre un informe preceptiu però no vinculant. Com que aquesta comissió no va ser convocada, i a més, els funcionaris asseguren que en les trobades que es van mantenir amb el ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, no hi va haver cap mena de negociació, sinó només informació, el seu dret quedaria vulnerat.

És per aquest motiu que la demanda reclama l’anul·lació de la Llei, i aleshores es podria tornar a engegar el procés fent una ‘negociació efectiva’, que encara que no garanteixi que s’arribi a un acord, sí que els funcionaris creuen que els serviria per poder fer les seves aportacions. Algunes de les coses que els hagués agradat poder exposar són qüestions com ‘quines són les causes reals de la despesa’, ‘la reforma fiscal no hauria de ser prèvia a aquestes retallades’, o ‘què passarà si comencem a retallar en salaris i aquests diners deixen d’estar al mercat’.

Entre els punts de la demanda també es fa referència al fet d’haver aprovat una rebaixa dels salaris sense l’acord dels treballadors, que ‘podria haver-hi una il·legalitat’, però la demanda en si vol defensar els drets sindicals abans de centrar-se en qüestions monetàries, segons indica el portaveu dels funcionaris, Joan Torra. Insisteix en la importància de defensar el dret a negociar, i encara que la Llei es torni a debatre i es torni a presentar i aprovar al Consell General, considera que si s’aconsegueix poder tractar-la conjuntament, segur que es guanyarà alguna cosa.

De fet, la membre de la Plataforma de Funcionaris, Sílvia Codina, opina que la presentació d’aquesta demanda és un fet important a Andorra, ja que és la primera vegada que s’emprèn un procés legal per defensar els drets sindicals. Considera que ‘encara que portem 200 anys de retard, és important que donem exemple al sector privat perquè nosaltres tenim el privilegi de poder-nos sindicar’.

2 comentaris

  1. A mi mil hem sembla deplorable, criticar sense posar el nom, el Torra pot ser el que vulgui, no vull caserme amb ell, pero al menys , perd temps per defensar coses, i al colectiu de funcionaris, en lloc de posar-se a Internet a Criticar.

  2. Veure al Torra representant als treballadors de la funció pública és francament deplorable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *