La PAH Alt Urgell demana que l’Ajuntament de la Seu sancioni els bancs amb pisos buits

phaLa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Alt Urgell presentarà al proper plenari municipal de la Seu d’Urgell una moció per proposar que l’Ajuntament urgellenc sancioni els bancs que tenen pisos buits al municipi.

La presentació s’emmarca dins del conjunt de mocions que s’estan presentat a bona part dels ajuntaments de Catalunya per part de la PAH. L’objectiu és aconseguir que els consistoris catalans apliquin mesures per evitar la desocupació permanent i premeditada d’immobles a les ciutats. Recentment, l’ajuntament de Terrassa ha estat el primer en fer ús de mesures penalitzadores a les entitats bancàries aplicant diverses multes coercitives per valor de 5.000 euros.

La capacitat i potestat sancionadora dels municipis prové de la base legal que la Llei 18/2007 del Dret a l’Habitatge de Catalunya (LDHC) atorga. La citada llei preveu que els municipis de més de 5.000 habitats -com és el cas de la Seu d’Urgell- puguin aplicar multes d’entre 25.000 i 250.000 euros si els propietaris dels immobles buits incompleixen les mesures que l’Administració té competència per aplicar amb l’objectiu de fomentar l’ús correcte de les vivendes, tot evitant l’especulació.

Aquestes mesures poden ser: l’aprovació de programes d’inspecció, la facilitació de garanties als propietaris d’immobles buits sobre el cobrament de les rendes i la reparació de desperfectes, l’impuls de polítiques de foment de la rehabilitació d’habitatges en mal estat, la possibilitat de cedir els immobles a l’Administració Pública perquè els gestioni en règim de lloguer i l’adopció de mesures de caràcter fiscal, tant de foment com penalitzadores.

La PAH proposa, entre d’altres acords, que l’ajuntament elabori un Pla Municipal d’Habitatge que contempli i reguli degudament les mesures de foment per evitar la desocupació permanent de manera injustificada d’habitatges per part dels bancs.

TOTES LES NOTÍCIES