La nostra casa, primera escola

Vols que el teus fills siguin unes persones justes i tolerants? Pots començar a ensenyar-los ja, que els nostres fills aprenen a casa, més que a l’escola o amb els seus amics. La família és la principal escola on es comença l’ensenyament des de nadó, és la meva opinió personal. Segur que, sense ser-ne conscient, ja estàs transmetent bons valors als teus fills, perquè es converteixi en una persona tolerant i pacífica. Així els ensenyarem a posar-se al lloc de l’altre, a tenir empatia. Li parlarem d’altres cultures? És una forma de ensenyar-li a ser tolerant amb el diferent.

Però aprenen també de les nostres aspiracions a ser millors: observar com mantenim el control en una situació tensa és una lliçó millor que qualsevol sermó. Amb el tipus d’educació. La autoritària no ensenya el respecte, només l’obediència cega. Amb el que es permet al nen no aprèn cap acte control ni respecte. Pel que fa a ser protectors, no els ajudem a valer-se per si mateixos ni a ser independents. L’educació adequada és aquella que ensenya al nen els seus drets, però també les seves obligacions. Se li escolta i se li exigeix ​​que  també escolti i així va aprenent a ser respectuós i considerat amb els altres. Moltes vegades la televisió, les pel·lícules i els videojocs transmeten valors negatius, com la utilitat de la violència per solucionar problemes. I està demostrat que veure escenes agressives redueix la sensibilitat dels nens i augmenten laseva agressivitat. Per això és tan important controlar el que veu a la televisió, veure-ho amb ells per explicar-ho i comentar junts, triar pel·lícules i jocs que transmetin valors positius i limitar el temps que passa davant la pantalla. En qualsevol cas, és fonamental que limitem el nombre de joguines. A major quantitat, menys creativitat i felicitat.

Si aprofitem l’oportunitat per ensenyar els valors perquè s’esforcin pel que volen, descobriran la satisfacció de aconseguir-ho. I si de tant en tant ens parem a pensar com ells, descobrirem junts el plaer de les coses petites, com seguir a una papallona o jugar a tocar i parar. El millor que podem donar-li és el nostre temps i dedicació; elements que li faran sentir-se preparats per al futur. I no només a ells La relació amb els nostres fills és la més impactant que tindrem.

Convé que li donem poques normes, però que aquestes siguin clares i no variïn. Llegir-li llibres amb missatge. Amb personatges bons i dolents o protagonistes que siguin premiats quan es portin bé i que no aconsegueixin el que volen si es porten malament.

Es desenvolupen en el nen a mesura que nosaltres li tractem amb respecte, escoltar-los amb atenció, el que han fet a l’escola o el problema que han tingut amb algun amigues és una cosa important per a ell. Si quan ens ho expliquen els escoltem amb atenció i els responem, i si cada dia reservem un temps només per ell, se sentiran valorats i comprendran quant els volem. Convé que els nens sàpiguen que a casa es parla, no s’insulta, a més, és bo acostumar-los a demanar perdó quan ens equivoquem amb ells i exigir-los que ells facin el mateix. Hauríem de procurar que les expressions com “gràcies” o “per favor” siguin part del vocabulari que utilitzem en el nostre dia a dia. Corregir les seves males actituds.

Corregir les seves conductes injustes. I, com en altres casos en què els corregim, explicar-los el per què no estan actuant bé i quina és l’actitud correcta.

Consisteix en respectar la dignitat i drets de totes les persones, independentment de la seva raça, creences o cultura. Per poder aconseguir-ho comencem per nosaltres mateixos. Ningú ha crescut en una societat lliure de prejudicis i si reconeixem els nostres podrem fer alguna cosa per alliberar-nos d’ells. El millor és relacionar-se amb persones d’una altra raça o cultura, convidar-les a fer alguna cosa en comú, interessar-se per les seves vides, i acceptar-los com són, amb els seus trets etc, fins i tot amb aquells que no ens resultin simpàtics o agradables. Evitem comentaris discriminatoris. 

La justícia, la bondat, la tolerància., Són valors que s’ensenyen i es transmeten a casa.

TOTES LES NOTÍCIES