La moratòria

Que la Llei de la Seguretat Social estava mal feta ja ho sabíem l’any 2008, quan es va publicar (normal, quan les lleis estan fetes per funcionaris), també ho sabíem l’any 2009 quan va entrar en vigor, però no ha estat fins l’any 2012 quan s’ha acabat el termini per “adaptar-se” a aquesta llei per a aquells que no eren assalariats, quan s’ha “destapat” la incongruència, la injustícia… als treballadors per compte propi i la “tarifa plana” de la seva cotització a 400 euros.

Ha estat precisament quan ha afectat als pagesos, als administradors, als cònjuges… que no han pagat mai res a la CASS i ara els han convertit en treballadors per compte propi. Val a dir, que la Llei no diu res dels Consellers de Societats, però sembla que la CASS també els vol convertir en treballadors per compte propi.

Tres anys de queixes en què han passat dos governs diferents que no han estat capaços de modificar aquesta llei mal feta. Tan sols uns petits “retocs” que no l’han arreglat. Ara, a darrera hora ens proposen una moratòria fins a finals de juny del 2013, a fi de poder mentrestant fer la modificació necessària.

Jo em demano com es poden fer tant malament les coses?

I sobretot em demano per què els que ja érem autònoms vàrem passar directament a ser treballadors per compte propi amb la “tarifa plana”, sense moratòria.

També em demano per què alguns assalariats si i altres no van passar a ser treballadors per compte propi (em refereixo a socis amb el 50% o més de les accions i als cònjuges)?

Quin criteri va seguir la CASS per fer aquesta conversió a uns si i a altres no? Sense moratòria tampoc, evidentment. Potser, tan sols es varen “fixar” amb aquelles societats que tenien algun “incident”?

Aquest és el problema de deixar interpretar les lleis a conveniència i de fer lleis que es presten a diferents interpretacions. I de deixar a la CASS fer el que li dóna la gana sempre.

Espero aviat aquesta modificació de la Llei, que permeti no pagar “massa” a aquell que no hi arriba, que no obligui a pagar “poc” a aquell que pot i vol cotitzar més, que no obligui a cotitzar a aquell que no li servirà de res doncs no acumularà mai els punts suficients, que no generi dobles cotitzacions, que no afecti als pensionistes…

Espero que aquesta vegada la Llei estigui feta per professionals, no per funcionaris en excedència, per “entesos”, no per Consellers Generals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *