La mel, un producte biològic complex

una cullera amb mel
Una cullera, anomenada molinet, amb mel (iStock.com)

La mel és un producte biològic complex, amb una composició nutritiva que varia segons la flora d’origen, la zona i el clima. Essencialment, la mel és una dissolució aquosa concentrada en sucres que, a més a més, conté hidrats de carboni, enzims, aminoàcids, àcids orgànics, minerals, substàncies aromàtiques, pigments i ceres, entre d’altres.

Per l’alta concentració en sucres, la mel és un aliment especialment calòric, amb un valor energètic de 304 calories als 100 grams. Els principals sucres que hi trobem són la fructosa, amb un percentatge del 38%, i la glucosa, amb el 31%. Pel que fa al continguts en minerals, són escassos, tot i que destaca el potassi.

A més dels notables components nutritius, la mel conté una substància que es diu inhibides, que és responsable de la capacitat bactericida i antisèptica d’aquest aliment. Una cullerada de mel exerceix una acció expectorant i antitossígena, a la vegada que, en gargarismes, alleugera la irritació de la gola, les amigdalitis i les faringitis.

A banda, per la seva acció laxant suau, és recomanada com a substituta del sucre en casos de restrenyiment.

Tot i les seves qualitats, no convé sobrepassar la dosi de 50 grams diaris de mel, ja que es tracta d’un aliment molt concentrat i pot provocar molèsties digestives.

A més a més, pel seu alt contingut en glucosa, la mel és un aliment que s’ha de controlar en les persones que pateixen de diabetis.

El color i l’olor de la mel depenen de l’edat de la mel i de la font del producte. Les mels de color clar solen ser de més bona qualitat que les mels de color fosc.



El Tot Granollers

[do_widget id=category-posts-pro-64]