La manca de lideratge ètic, un dels principals motius de la crisi

pensamentLa definició d’un nou tipus de lideratge ètic i exemplaritat pública per recuperar la confiança de la societat en els diferents líders és l’objectiu de la Càtedra de Pensament Cristià que se celebra aquest dissabte al Centre de Congressos de Sant Julià de Lòria. Ponents de reconegut prestigi estan posant sobre la taula les diferents maneres de liderar un col·lectiu mitjançant l’ètica i intentar així evitar la situació actual de crisi, una situació que segons el director de la càtedra, Francesc Torralba, “s’ha creat entre altres coses per l’opacitat, si hi hagués un lideratge ètic, tot aniria millor”. En aquest sentit, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, que ha inaugurat la jornada,  ha mostrat la seva preocupació per la situació actual de crisi econòmica i social, i la necessitat de “líders eficients”, assegurant que “sense líders eficients no es pot transformar la societat”.

La necessitat de definir un nou tipus de lideratge davant l’actual situació de crisi ha reunit a Sant Julià de Lòria gairebé 150 persones durant la celebració de la Càtedra de Pensament Cristià. La situació de crisi ha portat a reflexionar sobre la necessitat de definir el lideratge ètic i l’exemplaritat pública per recuperar la confiança en els líders. Amb aquesta finalitat s’ha convidat a diferents experts en la matèria que han tractat el tema de l’ètica com una necessitat present en la societat actual.

En presència del cap de Govern, Toni Martí, la ministra de Salut, Benestar i Afers Socials, Rosa Ferrer, i la cònsol major de Sant Julià, Montse Gil, a més de diferents personalitats del món institucional i religiós, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha donat la benvinguda a tots els presents i s’ha mostrat compromès per treballar per una “veritable regeneració moral”. Vives ha considerat el tema escollit en aquesta dotzena edició com molt important també per si mateix, ja que, “quan hi ha problemes em pertoca ajudar, col·laborar i donar suport als que han de fer el lideratge”. En aquest sentit, ha fet referència a una crisi del model social andorrà, sense fer cap menció concreta, però assegurant que “el problema està en el pensament de tots els andorrans ara mateix”, en referència a l’afer BPA.

La crisi de credibilitat que pateixen algunes institucions és evident actualment, i el director de la Càtedra de Pensament Cristià, Francesc Torralba, considera imprescindible definir com hauria de ser un líder ètic, ja que diu, “hi ha una profunda crisi de lideratge, pocs volen liderar i molts dels que ho fan, no ho fan honestament”. Per a Torralba, les característiques del lideratge ètic són la coherència, el diàleg, i la confiança, i a partir d’aquestes, “ser competent perquè sinó no se’n sortirà”.

La mateixa opinió ha mostrat el primer dels ponents, Àngel Castiñeira, director acadèmic de la càtedra d’ESADE, qui ha volgut dividir la seva ponència en tres parts. Per una banda, ha contextualitzat la situació fins al 2007, “un moment d’eufòria econòmico-financera”, i des del 2007 fins ara, “on una bona part de la crisi ha deixat veure actuacions incorrectes”. Una altra de les línies centrals de la seva ponència ha estat la d’analitzar les conseqüències d’aquesta crisi, que ha afectat l’ocupació, però també, “ha devaluat les elits polítiques i econòmiques”. I finalment, ha centrat el seu discurs en el lideratge eficient a qualsevol preu, assegurant que, “amb un lideratge ètic no ho tenim tot solucionat sinó que també s’ha de ser competent”.

Per la seva banda, la doctora en Matemàtiques i presidenta del Fòrum de Laics d’Espanya, Camino Cañón, altra de les ponents d’aquest dissabte, ha centrat el seu discurs en l’exemplaritat pública i en el significat de passar dels principis a les virtuts. Cañón considera que, “és insuficient viure sols de principis, és necessari cultivar el sentiment moral d’afecte cap a la cosa pública”.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES