La importància dels traductors per a la difusió de la llengua i la cultura

La setmana passada l’Auditori d’Ordino va acollir una vegada més l’entrega del Premi Internacional Ramon Llull que van rebre Juan Carlos Moreno (Lingüísta), Peter Bush (Traductor) i la programadora musical Maria Bota que va obtenir el Premi per la promoció internacional de la creació catalana.

Una sèrie d’interludis musicals a càrrec d’un duet de violi (Alex Arajol) i viola (S. Garcia), van acompanyar la matinal dels Premis Internacionals Ramon Llull.

Van presidir l’acte, el Ministre de Cultura, Esteve Albert, el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Ferran Mascarell, el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna i el director de la Fundació Ramon Llull, Vicenç Villatoro, el qual va compartir el lliurament del premi amb la presidenta del “Congrés de Llengua Catalana”. Premi el qual corresponia a la 24ena edició d’aquest important guardó. Que com hem dit abans el  va obtenir el lingüísta espanyol Juan Carlos Moreno Cabrera per la seva gran aportació al desenvolupament de la sociolingüística. En el seu parlament, el també catedràtic va apuntar que la diversitat és el que constitueix la història dels estats nació. Segons ell, la diversitat lingüística és un valor en sí mateix.

En una altra línia, s’ha de dir que el fet de que Andorra sigui la seu de la Fundació Ramon Llull des fa tres anys, és una bona notícia i més si es té en compte que el Principat d’Andorra és l’únic país del món que té el català com a idioma oficial. D’aquí que el “ Congrés de Llengua Catalana” que des de fa anys dotava els Premis Ramon Llull, ha compartit el lliurament amb aquesta prestigiosa Fundació, ubicada a la Casa-Museu d’Areny Plandolit a Ordino.

 moreno

Aquest nou plantejament de l’Institut Ramon Llull, del qual n’és el patró de la Fundació del mateix nom, el Ministre de Cultura, permet gaudir de l’acolliment d’aquests tres guardons, recentment atorgats.  El primer premi està dotat amb 8.000 euros, el segon en 4.000 euros i el tercer, en aquest cas, va ser un dibuix original de Tapies que va rebre la britànica Maria Bota. La promotora musical, va incloure la música catalana popular al prestigiós “ Salisbury International Arts Festival” un del events musicals del qual és va celebrar la darrera edició els passat mes de Maig-juny 2014. Salisbury, al Regne Unit,  és una dinámica ciutat anglesa que organitza diversitat d’esdeveniments musicals, on també s’ha de destacar la 47a edició del “STAINSBY” prevista per al 17-19 de juliol 2015.         

Quant al primer guardonat d’aquesta edició del Premi de la Fundació Ramon Llull, Juan Carlos Moreno,  és catedràtic de Lingüística de la Universitat Autònoma de Madrid. El guardonat que també és doctor en filosofía i lletres, ha realitzat diversos estudis entre els quals destaquen els seus treballs sobre la riquesa del multillingüísme així com el seus vincles identitaris i socioculturals.

També és autor d’una vintena de llibres científics i alhora és membre del Comité Científic de “l’Informe sobre les llengües del Món” de la UNESCO.

Va participar al projecte “EUROTYP” sobre “La Tipologia de las lenguas d’Europa” (1990-1994). I recentment va presentar la primera edició electrònica de “Los dominios del español: guía del imperialismo lingüístico panhispánico”.

 El segon premiat va ser el britànic Peter Bush, per la seva traducció d’autors catalans, entre ells l’obra “ Quadern gris”(1966) del periodista i escriptor  Josep Pla i Casadevall (1897 – 1981). Josep Pla és considerat un dels millors prosistes espanyols del segle XX i s’ha de dir que escrivia en català però també en castellà, ja que com a corresponsal de guerra, el castellà li era necessari. Entre altres obres importants del mateix autor, el traductor Peter Bush en va destacar “La vida amarga” datada el 1967 i que Bush té previst de realizar-ne la traducció a l’anglès.

 Del total de les intervencions dels guardonats i tambè dels jurats corresponents, així com de les aportacions diverses, s’ha de concloure que “La Traducció” en majúscules és un potent vehicle de transmissió i difusió cultural, especialment per a les llengües i cultures més minoritàries arreu i en aquest cas, la catalana que és la nostra.

A tall d’exemple, cal apreciar que l’obra de Josep Pla és una referència de lectura per a algunes universitats angleses, a través de  Peter Bush que ara acaba de guanyar el Premi Ramon LLull de Traducció Literària en la seva tercera edició al Principat d’Andorra.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *